DREPT AV DANSK-TYSK ULV:  Naturfagkonsulent Jørn Chemitz viser fram et av de døde rådyrene i byskogen, som nå viser seg å være drept av ulv. Foto: Kolding kommune.
DREPT AV DANSK-TYSK ULV: Naturfagkonsulent Jørn Chemitz viser fram et av de døde rådyrene i byskogen, som nå viser seg å være drept av ulv. Foto: Kolding kommune.Vis mer

Ulven angrep og drepte i boligstrøk

- Fascinerende, sier ordfører i Kolding. Ikke alle naboene er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekspertene trodde først at de tre halvspiste rådyrene som ble funnet med avbitt strupe i den danske byskogen, var drept av løshunder.

Nå viser DNA-prøver at to av de tre rådyrene er drept av ulv.

Kolding kommune går i dag ut med en redegjørelse på sin hjemmeside til havnebyens 60 000 innbyggere om det overraskende rovdyrangrepet et steinkast fra byens boligområde.

Kolding Skov går som en grønn kile inn i Danmarks sjuende største by, som ligger sørøst på Jylland.

Ifølge bt.dk ble ulv første gang registert i dette området høsten 2012.

- Overraskende
- Det er litt overraskende at ulven har jaktet i en bynær skog med så høyt aktivitetsnivå av turgjengere, terrengsyklister og joggere, sier biolog Mette List til kommunenes hjemmeside.

Ordfører Jørn Pedersen har en litt annen tilnærming til fryktet og mytisk rovdyr i byen.

- Fascinerende at ulven er tilbake i Danmark etter nesten 200 år, sier han.

Men han skjønner samtidig at mange av byens innbyggere ikke er like begeistret for ulv utenfor hagegjerdet.

Og han skjønner at noen føler seg utrygge, selv om ekspertene sverger på at det er forsvinnende liten sannsynlighet for at ulv går til angrep på mennesker.

Kommunen skal nå holde et folkemøte der den danske Naturstyrelsen skal svare på spørsmål om ulv.

- Klapp i hendene
Etter at ulv ble registrert i Danmark for noen få år siden for første gang siden tidlig på 1800-tallet, har Naturstyrelsen allerede gitt noen råd om hvordan folk skal forholde seg hvis de plutselig møter på rovdyret i de danske skove:

-  Hev stemmen, klapp i hendene og lag store fakter med armene. Det vil få de fleste ulver til forsvinne kjapt.

Rådyrene i Kolding-skogen ble funnet drept for tre uker siden, og etter da er det ikke meldt om flere ulvespor i området.

Naturstyrelsen har registert i alt 19 ulver i Danmark de siste tre årene, og alle DNA-spor som er sikret, viser at det er hannulver.

Ekspertene tror det er streifulv som kommer fra Tyskland, og det er foreløpig ikke registrert at den «nye danske» ulven har ynglet i Danmark.

Den første ulven som er funnet i Danmark på nesten 200 år, var på Nordjylland i november 2012. Da ble en død ulv funnet i Thy nasjonalpark.