Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ulven», «Proffen» og «Skyggen» utgjør Bashar al-Assads fryktede cyberhær

Slik utfører de syriske superhackerne angrep fra sin hemmelige base i Dubai.

HACKERGRUPPE: Syrias elektroniske hær har tatt på seg ansvaret for en rekke oppsiktsvekkende hackerangrep - sist angrepet på Skype, som gruppa her tvitrer om. Faksimile: Twitter
HACKERGRUPPE: Syrias elektroniske hær har tatt på seg ansvaret for en rekke oppsiktsvekkende hackerangrep - sist angrepet på Skype, som gruppa her tvitrer om. Faksimile: Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste som har fått stifte bekjentskap med Bashar al-Assads superkrigere er den populære chattetjenesten Skype.

Hacket Det var i går at de offisielle Twitter- og Facebook-kontoene til chattetjenesten Skype plutselig advarte om å bruke Microsofts e-posttjenester Hotmail og Outlook.

Skype-kontoen meldte at Microsoft overvåket og solgte brukernes private opplysninger, noe som minner om opplysninger som har kommet fram i dokumenter lekket av Edward Snowden.

Det ble imidlertid raskt klart at det ikke var Skypes eget personale som hadde skrevet meldingene. En av Twitter-meldingene var signert med bokstavene #SEA, noe som tyder på at det er en svært beryktet hackergruppe som på uregelmessig vis hadde tatt kontroll over kontoene.

#SEA er en forkortelse for Syrian Electronic Army - Syrias elektroniske hær - en hackergruppe som støtter president Bashar al-Assads regime, og som har rystet vestlige stater og selskaper.

Gruppa har på sin egen blogg tatt på seg ansvaret for angrepet - hvorpå de samtidig kom med kraftig kritikk av Skype og Microsoft for deres roller i amerikansk overvåkning, slik Snowden-dokumenter har bragt for en dag.

Dermed er Skype-angrepet det siste i en lang rekke angrep fra det som er en av verdens mest fryktede grupper av cyberterrorister.

Jobber for Assad-regimet SEA ble etablert i 2011. Fra starten av hadde hackergruppa to oppgaver: å straffe vestlige nyhetsmedier som publiserte kritisk stoff om Assad-regimet, og å spre regimets eget budskap om at opprørerne i Syria var ekstreme islamister med bånd til al-Qaida.

Krigen i Syria var ifølge PR-strategien ikke et opprør mot et brutalt og despotisk familiedynasti - Assad-familien - men et forsøk på å omdanne Syria til en al-Qaida-styrt islamiststat.

Gruppa skal benytte såkalte phishing-metoder for å skaffe seg nok informasjon til å angripe de til dels svært godt beskyttede kontoene og nettsidene.

Flere tidligere ofre har fortalt hvordan de er blitt lurt til å gi fra seg informasjon som så har hjulpet hackerne med å ta seg inn i systemene - gjennom svært troverdige e-poster har SEA lurt ansatte i store selskaper til å røpe brukernavn og passord inn i selskapenes datasystemer.

Eksempelvis er falske e-poster fra påståtte Twitter-ansatte, der brukere lures til å gi fra seg Twitter-passordet sitt.

- Høy lønn Opposisjonen i Syria hevder det er Assads styrtrike fetter, Rami Makhlouf, som betaler for gildet og trekker i trådene.

For nettangrep mot vestlige mål betaler Maklouf ifølge NTB mellom 500 og 1000 dollar, en stor sum for de fleste syrere.

Den syriske opposisjonens egne cyberkrigere har hevdet at SEA får teknisk hjelp av russiske hackere - som skal være kjent som noen av de beste i verden.

- STÅR BAK: Bashar al-Assads fetter Rami Makhlouf hevdes å stå bak hackergruppa. Foto: AP / NTB scanpix
- STÅR BAK: Bashar al-Assads fetter Rami Makhlouf hevdes å stå bak hackergruppa. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Det er mange regimevennlige syriske hackere både inne i og utenfor Syria. Syriske myndigheter betaler dem for å kjempe en elektronisk krig mot opprørerne. SEA jobber noen ganger på ordre fra Damaskus, og noen ganger på egen hånd, sier Tareq al-Jaza'eere i internettbevegelsen Avaaz.

«Ulven» og «Skyggen» Gruppa er ifølge The Guardian organisert i flere undergrupper. Disse kalles bataljoner, og har navn som «Ulven», «Proffen» og «Skyggen».

På sin hjemmeside sier SEA at de kjemper mot «fabrikkerte nyheter» om det som skjer i Syria.

- Vi er alle syriske ungdommer som har spesialiserte dataferdigheter, så som hacking og datadesign, vårt oppdrag er å forsvare vårt stolte og elskede Syria mot den blodig mediekrigen som er startet mot landet vårt.

SEAs hovedkvarter er ifølge NTB flyttet fra Damaskus til en hemmelig base i Dubai.

Angrep Obama Tidligere har SEA stått bak angrep mot hundrevis av svært høyprofilerte nettsteder, nettaviser og kontoer i sosiale medier.

Både presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy er blitt angrepet, det samme er BBC, Associated Press, Al Jazeera, Washington Post, Deutsche Welle, France 24, Daily Telegraph, al-Arabia og Human Rights Watch.

Da Associated Press, verdens største og mest anerkjente nyhetsbyrå, ble angrepet, og plutselig meldte at Det hvite hus var blitt bombet og at president Obama var skadd, fikk det dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien gjennom et kraftig børsfall fram til det ble klart at meldinga ikke var korrekt.

Meldinga nådde ut til APs 1,9 millioner følgere på Twitter - og et ukjent antall andre - og verdien av amerikanske aksjer falt totalt med 130 milliarder dollar, ifølge Financial Times.

CYBERKRIG: Syrias diktator Bashar al-Assad har vært dyktig til å ta i bruk nettet i sin krigføring. Foto: AFP / NTB scanpix
CYBERKRIG: Syrias diktator Bashar al-Assad har vært dyktig til å ta i bruk nettet i sin krigføring. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media