Ulven splitter regjeringen

Regjeringen er dypt splittet i ulvesaken. Kommunalminister Odd Roger Enoksen vil skyte ulv, stikk i strid med norsk lov. Miljøvernminister Guro Fjellanger er dypt uenig og forutsetter at Senterpartiet bøyer av. En samlet norsk miljøbevegelse krever at statsminister Kjell Magne Bondevik avklarer saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernminister Guro Fjellanger anklager Sp-leder og kommunalminister Odd Roger Enoksen for å være på kollisjonskurs med regjeringen i rovdyrpolitikken. Det betyr at Sps leder og viktigste statsråd uttaler seg i strid med både KrF og Venstre når han går inn for å skyte ulv i Norge.

En uvanlig klar miljøvernminister tok kontakt med Dagbladet i går kveld for å si at kommunalminister Odd Roger Enoksens syn på ulvejakt er helt i strid med regjeringens politikk.

- Hans syn på rovdyrforvaltning er ikke i samsvar med regjeringens syn. Han er nok litt for snar på avtrekkeren nå han går inn for jakt på ulv, sier Fjellanger.

Ikke flertall

Hun reagerer sterkt på et intervju med kommunalministeren i Dagbladet i går, der Enoksen signaliserer vilje til å skyte ulv. - Det er ikke nok ulv i landet til å starte jakt. Vi har ikke nådd bestandsmålene. Ulven skal også i fortsettelsen være underlagt et strengt vern, sier den faglig ansvarlige statsråden for norsk rovdyrforvaltning.

Utvetydig

Fjellanger er uvanlig utvetydig i sin omtale av regjeringspartner Senterpartiet:

- Sps rovdyrpolitikk har verken flertall i regjeringen eller i Stortinget. Det må partiet forholde seg til. Når Enoksen nå sier han vil jakte på ulv, har han altså ikke regjeringens flertall bak seg.

Det er sjelden å oppleve at en statsråd går så kraftig ut mot en regjeringskollega. Fjellanger underkjenner i realiteten hele Sps rovdyrpolitikk. Det kan komme til å skape trøbbel for regjeringens interne liv i tida framover.

Fjellanger argumenterer slik:

- Jeg forutsetter at dette er en glipp, og at Sp aksepterer at de i sin rovdyrpolitikk er på kollisjonskurs med regjeringen, sier Fjellanger.