Ulven tok 37 av Ivers sauer

I tillegg er 40 lam og søyer savnet. - Aldri sett liknende, sier Statens naturoppsyn.

TATT AV ULV: Iver Ottar Veslum har mistet opptil 20 prosent av sauene etter bare ei ukes beite. Foto: PRIVAT
TATT AV ULV: Iver Ottar Veslum har mistet opptil 20 prosent av sauene etter bare ei ukes beite. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets beitesesong har startet dårlig for sauebonden Iver Ottar Veslum fra Nord-Fron i Gudbrandsdalen; etter bare ei ukes beite er 37 av sauene hans døde, mens 40 er savnet. Årsaken er ulveangrep.

Øyet bitt av Bare én sau ble funnet drept, men de resterende 36 var så skadd at de måtte avlives.

- Et lam hadde fått øyet bitt av, andre var halte, bitt i ryggen, hadde pusteproblemer - man kunne høre at det surklet. Medregnet de savnede dyra har jeg nok mistet 20 prosent av besetningen, sier Veslum til Dagbladet.

- Jeg har ikke sett noe liknende som dette i nyere tid, sier Erik Ola Helstad i Statens naturoppsyn (SNO) til Dagbladet.

Flere andre sauebonder i Nord-Fron og nabokommunen Øystre Slidre har fått besetningen desimert av ulv. Nå spør Veslum seg om han skal fortsette med sauedrift.

- Sauedrift og rovdyr lar seg ikke kombinere, sier han.

- Trolig ungulv Det var for ei uke siden Veslum begynte å finne skadde lam i Høseter-området i Skåbufjella. Først trodde SNO at jerv hadde vært på ferde, men etter flere funn av skamferte sauer de neste dagene ble det slått ugjendrivelig fast at det dreier seg om ulv.

- Det kan man se ut fra skademønsteret, som går igjen på hver enkelt sau, forklarer Ole Knut Steinset i SNO; det var han som undersøkte de skadde dyra.

 Steinsets kollega Erik Ola Helstad tror det dreier seg om en enkelt streifulv som har kommet over grensa fra Sverige.

- Det er sannsynligvis en uerfaren ungulv, som ikke helt vet hva den skal gjøre med alle sauene. Det kan forklare hvorfor den stort sett bare har skadet dem, sier Helstad til Dagbladet.

Skal felles Nå er det utstedt fellingstillatelse på ulven, som har herjet innenfor et såkalt prioritert beiteområde, dvs. et område der det ikke skal finnes rovdyr som utgjør fare for sauebesetningene. Det kommer i seineste laget for bonde Veslum.

- Ulven må avlives før beitesesongen, og store ressurser må settes inn i jakta når den oppdages, sier han.

Foreløpig vil han holde de gjenlevende sauene innenfor gjerde og sjekke hvert dyr for skader.

- Så får vi se om vi tar sjansen på å slippe dem ut igjen. Eventuelt kan vi ta dem innomhus. Men sauene skal jo helst gå fritt, sier bonden.

I fjor ble 359 sauer registrert som drept av ulv, ifølge SNOs nettsider Rovviltportalen. Mattilsynet stiller seg bak Veslums krav om felling før beitesesongen, og er kritisk til Direktoratet for naturforvaltning, som har avslått søknader om slike fellinger.