- Ulvene er ikke velkomne

Ordfører Illevold krever møte med landbruksminister Lars Peder Brekk og miljøvernminister Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De seks ulvevalpene i Rendalen ønskes ikke velkommen av ordfører i kommunen, Norvald Illevold (Ap).


- Jeg ønsker ikke etablering av ulv i kommunen og det er også vedtatt gjennom et Stortingsvedtak at vi ikke skal ha etablering. Samtidig er det bestemt at det skal være tre ynglende par i året i Norge, så her må vi nok stikke fingeren i jorda og se situasjonen an.

Illevold tror Rendalen kommune kan bli nødt til å ta ansvar for å bevare ulvefamilien.

 - Ettersom paret er totalfredet regner jeg med at det samme gjelder de seks valpene deres.

Vil ha kompensasjon

Men hvis kommunen må huse ulvene vil Illevold i så fall kreve kompensasjon og tilrettelegging for at det skal fungere best mulig for Rendølene.

- Vi har mye beitedyr og sliter allerede med rovdyrskader. I løpet av de siste fjorten dagene har vi felt en bjørn og to ulv med fellingstillatelse fordi de gjorde skade på beitedyr. Seks nye ulv er ikke gunstig, forteller Illevold.

Norvald Illevold tror ikke en flytting av ulvefamilien er realistisk, men han har henvendt seg til Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet for å få i stand et møte om hvordan man skal takle det nye tilskuddet til Rendalen kommune.

SØTE OG SMÅ: Men ordføreren i Rendalen er redd for skaden de seks ulvene kan forårsake etterhvert. Foto: Bjørn Sandberg
SØTE OG SMÅ: Men ordføreren i Rendalen er redd for skaden de seks ulvene kan forårsake etterhvert. Foto: Bjørn Sandberg Vis mer

- Vi skulle gjerne vært foruten, og det har et Stortingsvedtak også presisert: Vi skal ikke ha ulv. Men mål for ulvebestanden teller også. Vi har ennå ikke noen strategi i kommunen for hva vi skal gjøre med dette. Ingen vil ha ulv men noen må jo, så kanskje det blir oss.

- Bør merke ulvene

I kommunen er det delte meninger om ulvevalpene blant folk, forteller Illevold. Dem som har beitedyr er naturlig nok ikke overbegeistret. Men ordføreren ønsker ikke å hausse opp noen rovdyrdebatt.

- Debatten om dette må være saklig og fornuftig. Hvis avgjørelsen blir at Rendalen må ha disse seks nye ulvene må det tilrettelegges for det. Ulvene bør merkes slik at man har kontroll på hvor de er og kan forebygge skader på beitedyr.

I april åpnet Illevold for fredning av Osdalsulvene i fire år mot forpliktelser innen andre områder av rovdyrforvaltning og næringsrettet kompensasjon. Betingelsene hans var blant annet merking av ulvene med GPS og felling til en minimumbestand av jerv.

Rovviltnemda fredet i går ulvevalpene. Nemda håper ulvene vil flytte til ulvesonen på egen hånd.

Opp til den lokale forvaltningen

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Ola T. Heggem, poengterer at departementet er opptatt av at folk skal føle seg trygge der de bor.

- Ulvene er ikke velkomne

- Det kan sikkert virke litt skremmende å se ulver på så nært hold. Vi får se hvordan det hele utvikler seg, men så lenge de ikke gjør noe skade, er det nok klokt å la de seks få lov til å rusle rundt, sier Heggem til Dagbladet.no og utdyper:

- De siste dagene har det virket som om media har forsøkt å skape et inntrykk av splid i regjeringen når det kommer til rovdyrpolitikk. Det stemmer ikke. Vi fører en politikk basert på Soria Moria-erklæringen.

Heggem innrømmer samtidig at det er krevende å ivareta velferden for både beite- og rovdyr.

- I januar kom vi med en rekke tiltak, blant annet 40 millioner i økte bevilgninger til forebyggende tiltak. En ny nødvergeparagraf er også under arbeid, sier han og fortsetter:

- Jeg har tillit til at forvaltningen vil i denne saken ta en fornuftig og gjennomtenkt avgjørelse.