Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulvepar skal felles

Dagene er talte for ulveparet som har tilhold i Stor-Elvdal og Rendalen. Miljøvernminister Guro Fjellanger (V) ga fredag fellingstillatelse av de to ulvene. - Ingen lett avgjørelse, sa Fjellanger da hun offentliggjorde beslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket er omstridt, Norges Naturvernforbund varsler overfor NTB at forbundet mandag vil forsøke å stanse jakten på ulveparet ved å be Namsretten vurdere om det er rettslig grunnlag for den.

Beslutningen om å tillate felling av ulveparet er tatt fordi miljøvernminister Fjellanger mener ulveparet kan volde betydelig skade for saueholdet i området. Rovdyrforvaltningen i Norge skal både sikre levedyktige bestander av de fire store rovdyrartene, og opprettholde et aktivt jordbruk med muligheten til å utnytte beiteressursene i utmark.

Umiddelbart

Jakten på de to ulvene kan starte umiddelbart. Vilkårene for jakten er mer liberale enn vanlig; ulveparet kan forfølges utenfor det området den vanligvis har tilhold i, og antall jegere som kan delta i jakten økes.

- Dersom felling viser seg vanskelig, vil vi vurdere å tillate motorisert ferdsel i jakten, sa Fjellanger.

Vedtaket er gjort til tross for at den sør-skandinaviske ulvebestanden ikke har nådd målet om åtte - ti familiegrupper. Foreløpig er det registrert seks familiegrupper i Sør-Skandinavia i tillegg til tre ulvepar. Fjellanger viser til at antallet ulv i Skandinavia har vokst med 25 - 30 prosent hvert år siden 1980. Da var ulven så godt som utryddet. Nå finnes det drøyt 50 dyr i området.

Miljøvernminister Fjellanger slår fast at det ikke er ønskelig med etablering av ulv i samiske tamreinområder eller i sauetette områder vest for Glomma.

Felles på mistanke

Norges Naturvernforbund og organisasjonen Våre rovdyr er uenige i Fjellangers avgjørelse. Mandag vil de to organisasjonene forsøke å stoppe ulvejakten ved å be Namsretten foreta en rettslig belysning av om det foreligger lovhjemmel til fellingen av ulveparet.

(NTB)