«Ulveproblemene er virkelighet», skrev Senterpartiet - og hentet bilder fra utlandet

- Det er en ganske vill videoproduksjon, og det er veldig rart at det kommer fra et politisk parti.

VIRKELIGHETEN?: I en video på Facebook, prøver Senterpartiet å vise hvordan det er å bo tett på ulv. Merknad: PÅ grunn av rettigheter er musikken byttet ut i denne versjonen. Video: Facebook /Senterpartiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I slutten av januar la Senterpartiet ut en video på Facebook.

I videoen framstiller de det de mener at er virkeligheten for personer som lever tett på ulv.

«Ulveproblemene er virkelighet, ikke eventyr. Det handler om folk!», skriver partiet, og kobler det opp mot regjeringens ulvepolitikk.

Dyrevernorganisasjonen NOAH var ikke seint ute med å reagere. Samme kveld som videoen ble lagt ut, svarte de med å kalle framstillingen «propaganda på sitt verste».

Da Dagbladet tok kontakt med Senterpartiet i januar og spurte om bilderettigheter, svarte partiet at det skulle være i orden.

Sverige og USA

Seinere har Dagbladet undersøkt de fire stillbildene som ble brukt i videoen, som Senterpartiet selv har kreditert «Google Images».

Det første bildet viser en død hund. Eieren skriver på bloggen sin at hunden døde som følge av et ulveangrep i Michigan i USA i 2013.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med mannen.

Bilde nummer to. Foto: Bwps.org
Bilde nummer to. Foto: Bwps.org Vis mer

Bilde nummer to viser en ulv stående over et hjortedyr. Bildet er kreditert «bwps.org», en nettside som tilhører Boston West Photographic Society, men som ikke lenger eksisterer.

Bilde nummer tre. Foto: Bo Beckman
Bilde nummer tre. Foto: Bo Beckman Vis mer

Bilde nummer tre ble publisert på bloggen til en svensk kvinne i oktober 2009. Der har hun kreditert Bo Beckman og skriver at hunden ble drept under jakt.

Dagbladet har vært i kontakt med Beckman, og fått tillatelse til å publisere bildet.

Bilde nummer fire. Foto: Patrick Bell/Creative Commons/CC BY 2.0       
Bilde nummer fire. Foto: Patrick Bell/Creative Commons/CC BY 2.0        Vis mer

Bilde nummer fire viser to ulver stående over det som er igjen av en hjort. Fotografen skriver at han tror bildet ble tatt enten i Yellowstone eller Yosemite. Det ble publisert på Flickr i 2007.

- Valgte å bruke dem som illustrasjon

- Flere av bildene er norske, men det er riktig at enkelte ikke er fra Norge. Vi er i besittelse av flere bilder av ulveangrep i Norge. Utfordringene er at rettighetsopphavet til disse er mer krevende. Vi valgte derfor andre bilder som illustrasjon for å ha alle rettigheter i orden, sier Lars Vangen, medierådgiver i Senterpartiet, til Dagbladet.

Vangen forteller at de to hundebildene partiet ikke har tatt selv, ligger under «Creative Commons».

- Bildene ble funnet gjennom avansert bildesøk og rettighetene knyttet til dem er beskrevet slik: «Bruksrettigheter: Fritt tilgjengelig for bruk, deling eller endring, også kommersielt». Vi har likevel dobbelsjekket dette og fått bekreftelse om tillatelse til bruk fra henholdsvis AmmoLand og Patrick Bell som er opphavet til bildene,

Det kan imidlertid virke som om Dagbladet har gjort et enda mer avansert bildesøk enn Senterpartiet.

Bildet Vangen viser til, som han mener nettstedet AmmoLand har rettighetene til, ble publisert på en blogg et år før AmmoLands artikkel ble publisert. Det er her snakk om bilde nummer én - hvor Dagbladet ikke har lykkes å komme i kontakt med hundeeier, som sitter på rettighetene.

Senterpartiet står først fast ved at det er AmmoLand som eier rettighetene til bildet, men etter å ha gått to ekstra runder, skriver Vangen følgende:

«Du hadde rett, det var Jim McGuire som eide bildet. Men vi har godkjenning fra ham til fri bruk av bildet, han har også gitt tillatelse til at det kan brukes uten kreditering.»

- En ganske vill videoproduksjon

- Dette er jo før det første en ganske drøy presentasjon av de menneskene som er uenig med Senterpartiet, og NOAH hadde all grunn til å reagere. Det er et ekstremt virkemiddel fra et politisk parti. En annen ting er det etiske, for norsk ulv oppfører seg jo ikke annerledes enn den svenske. At hunder blir drept av ulv under jakt i Norge, skjer jo, sier Ketil Skogen, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning, til Dagbladet.

Han mener imidlertid at ulike mennesker vil gi ulike svar på hvorvidt det er rimelig å forlange at jegere tar hensyn til risikoen for at hund kan bli drept av ulv på jakt.

- Hovedbudskapet til Senterpartiet er at man ikke skal ha ulv i Norge i det hele tatt og at alt ved ulvens vesen er negativt. Ulven oppfører seg som et rovdyr, og den spiser selvsagt hjortedyr, også i Norge. Men det er absurd å bruke det som et argument mot ulv. De har andre argumenter mot ulv også, noe som gjør at de åpenbart synes at de kan gjøre ting på en måte som dette. Det er en ganske vill videoproduksjon, og det er veldig rart at det kommer fra et politisk parti.

Skogen trekker videre linjer mot det man har sett i blant annet amerikansk politikk.

- Videoen er noe som fyrer opp under argumentet om at Senterpartiet utnytter samme strømninger og frustrasjon som for eksempel Donald Trump, og argumentet om at retorikken er populistisk. Sammenlikningen av Trygve Slagsvold Vedum og Trump er ikke særlig rimelig eller interessant, men de henvender seg til, eller utnytter, den samme frustrasjonen, som ofte finnes i utkantstrøk. Man ser at det er grobunn, eller nesten et marked, for så drøye virkemidler. Jeg tror ikke Senterpartiet ville turt å gjøre det samme for to år siden, da det politiske klimaet var et annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer