Ulver i skogen

Folk flest bryr seg mindre og mindre om terroradvarslene i USA, men noen spør seg om truslene forsterkes og utnyttes til politiske formål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  Vi driver ikke med politikk i departementet for hjemlandets sikkerhet, sa sjefen Tom Ridge da han ble konfrontert med at siste helgs halsbrekkende terroradvarsler var basert på minst tre år gammel informasjon funnet på en al-Qaida-pc i Pakistan.

Ridges kjempedepartement er et stort politisk dyr, hvor det snur seg, finnes det oppmerksomhet, penger og frykt. Sist fikk det los på finanssentrene i New York, New Jersey og Washington D.C.

Bare Howard Dean torde å si det høyt, at det var da veldig beleilig for Bush-administrasjonen å få i gang fryktmekanismen nå, rett etter John Kerrys kroning i Boston og noen uker før republikanerne møtes i New York City. Byen er valgt nettopp for å få landsmøtet inn i skinnet av treårsdagen for 11.september; i etterspillet hadde George W. Bush sine mest overbevisende øyeblikk - med megafon utover ruinene av World Trade Center. Terror er fortsatt Bushs sterkeste kort i den sementerte stillingskrigen som foreløpig synes å prege høsten 2004.

REGISSØREN

M. Night Shyamalan, mannen som laget «Signs» og «Den sjette sansen», har i sin siste film «The Village» tatt fatt i behovet for - om nødvendig - å skape og forsterke en ytre fiende. I filmen er en landsby omgitt av monstre i skogen, innbyggerne må holde sammen imot dem. Shyamalan har for tydelighets skyld fargelagt skrekkfilmen i samme fargeskala som Tom Ridges sikkerhetsdepartement. Landsbyens beskyttende farge er gul, mens uhyrene er røde - som det høyeste nivået av terrorberedskap. Den Bush-vennlige avisa The New York Post slaktet filmen som en billig liberal allegori, mens publikum har strømmet til kinoene for å se «The Village».

UHYRENE DER UTE

har ikke vist seg i utfoldelse på amerikansk jord siden 11. september, men ingen tør annet enn å være med på rundene med økt sikkerhet. Terrorens natur er uforutsigbarhet og at alt kan skje. Men folks redsel blir mindre for hver gang alarmen går. Ifølge Pew Research Center er det nå rundt 18 prosent som er svært bekymret for at et terrorangrep snart kan ramme USA. For et par år siden var tallet på over tretti.

I TERRORENS

mørke verden er det knapt gitt noen å vite hva som er reelt, hva som stemmer, og hva som er overdrevet. Uansett er det helt i tråd med amerikansk kultur å varsle fare på forhånd. Det hvite hus' forkjøpsstrategi gjelder mer enn angrep på bandittstater. Den gjennomsyrer det amerikanske samfunnet og er rådende på ethvert sted hvor folk ferdes, på skoler, kaffebarer, undergrunnsbaner og badestrender. I advarslene «Kaffen er svært varm», «Pass på trinnet», «Gulvet er glatt» og «Ingen livredder på vakt» ligger det et ønske om å sikre seg på forhånd, slik at ikke ansvaret kan klistres fast dersom uhellet er ute.

Slik kan to hensyn falle sammen. Forhåndsvarsling og farestemningen som får folk til holde fast på den som sitter ved roret.

DE SOM KJEMPER

om å få roret 2. november i år, kappes om å framstå som den trygge kaptein på skuta.

I Grand Rapids, Michigan, i denne uka beskyldte John Kerry presidenten for tilbakeholdenhet i kampen mot terror.

-  Vi har ikke råd til å somle når det gjelder å beskytte vårt land, sa Kerry. George W. Bush skjøt umiddelbart tilbake fra rosehagen i Det hvite hus.

-  Min opponent har en fundamentalt manglende forståelse for krigen mot terror, sa Bush.

Begge bygger opp under rollen som øverstkommanderende. Kerry hilste landsmøtet i Boston med militær honnør, og Bush opptrer på valgarrangementer i militærliknende flygerjakke. Han har i tillegg fordelen av at «Hail to the Chief» spilles hver gang han dukker opp et sted. Begge bruker uavbrutt ordene styrke, trygghet og sikkerhet.

For Kerrys vedkommende har det hjulpet. Før landsmøtet i Boston var det 43 prosent som mente han var best egnet som øverstkommanderende, etter møtet mener 48 prosent det samme. Den eneste ulempen er at det er nøyaktig samme prosentandel som mener Bush er best egnet. I en slik valgkamp må man regne med at det kan være flust med ulver i skogen.