- Ulvevalpene skal ikke dø

Rovviltnemnda håper de seks ungene selv flytter til ulvesonen i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjeldent har en dyreobservasjon skapt mer begeistring og diskusjon, enn de seks ville ulveungene som ble foreviget av ekteparet Birgit og Bjørn Sandberg ved Renådalen i Rendalen på søndag.

Det var avisen Østlendingen som først publiserte de eksklusive bildene.

Ifølge avisa har seks ville ulver aldri blitt samlet på samme bilde før.

I området rundt hytta har ekteparet Sandberg tidligere sett ulvespor, uten at noen av dem har sett en ulv i levende live.

Norske ulver

Siden bildene og nyheten om de seks ungene ble kjent, har det vært mange spekulasjoner om hva som skal skje videre med småulvene.

Leder i Rovviltnemnda i Hedmark, Arnfinn Nergård, forsikrer at ulvevalpene skal få fred og ro til å vokse opp, selv om de er observert i et område som befinner seg utenfor ulvesonen.

- Så lenge vi ikke har nådd bestandsmålet på tre årlige ynglinger av ulv, må valpene få lov til å vokse opp, sier Nergård til Dagbladet.no.

TRODDE DET VAR HUNDEVALPER: Etterhvert skjønte vi at det var ulvevalper vi hadde med å gjøre, sier Birgit Sandberg, som sammen med mannen Bjørn tok de fantastiske ulvebildene. Foto: Bjørn Sandberg
TRODDE DET VAR HUNDEVALPER: Etterhvert skjønte vi at det var ulvevalper vi hadde med å gjøre, sier Birgit Sandberg, som sammen med mannen Bjørn tok de fantastiske ulvebildene. Foto: Bjørn Sandberg Vis mer

Det er en overveiende sannsynlighet for at kullet kommer fra den norske ulvestammen.

Vanskelig å flytte ulv

Nergård synes likevel at det er problematisk at ulveungene befinner seg utenfor forvaltningsområdet.

- De burde ikke være utenfor ulvesonen, men vi får se det an til vinteren. Vi for håpe de flytter litt på seg. Man kan uansett ikke flytte valpene når de er så små, forklarer han.

Det er i det hele tatt vanskelig å flytte ulver, unge som voksne, ifølge Rovviltnemnda-lederen.

Han vil likevel ikke spekulere i hva som skjer, hvis ulvene fortsetter å oppholde seg i området til neste år.

- Det er ikke et spørsmål jeg har lyst til å svare på, før det eventuelt blir aktuelt.

Må beskyttes

- Ulvevalpene skal ikke dø

De seks ulveungene må spesialbeskyttes, for ikke å bli ofre for ulovlig rovdyrjakt, mener informasjonssjef i Dyrebeskyttelsen Odd Harald Eidsmo.

- Skal vi ha en levedyktig stamme, må disse ungene ha særlig beskyttelse. Spesielt når vi vet at halvparten av alle dødsfall blant ulver skyldes ulovlig jakt, sier Eidsmo til Dagbladet.no og utdyper:

- Vi ser at det ordinære regelverk ikke gir reell beskyttelse. Det er en overhengende fare for at heller ikke disse valpene får gå i fred.

Folkeopplysning

En høyere strafferamme for ulovlig jakt, samt at politiet prioriterer aksjoner mot områder der man vet slik jakt finner sted, er mulige tiltak for å forebygge utryddelse av ulvestammen, ifølge Eidsmo.

- Men det er de lokale myndighetene som ofte sitter med de beste kortene. Vi opplever at de enkelte steder er svært rovdyrkritiske. I tillegg er det enkelte steder en mentalitet om at det er akseptabelt å skyte ulv. Dette er uheldig og urovekkende.

Informasjonssjefen tror også at det må en folkeopplysningskampanje til, for å vise at ulv ikke representerer noe reell fare.

- Ulv har historisk blitt framstilt som blodtørstig og farlig. I realiteten er ulveangrep på mennesker ikke-eksisterende, sier han og fortsetter:

- Det er vanskelig å argumentere mot frykten til lokalbefolkningen. Hvis vi får folk til å forstå at ulv ikke er farlig, kan vi også endre det emosjonelle forholdet til rovdyrene, som fører til en større trygghetsfølelse.

Føler seg utrygge

Einar Frogner, fylkesleder i Hedmark Bondelag, understreker at lokalbefolkningen ikke føler seg trygge på grunn av ulv i nærområdet.

- Jeg skjønner at det å se ulvevalper på så nært hold, er et fantastisk syn, men det føles ikke trygt for oss som bor her, sier Frogner til Dagbladet.no og fortsetter:

- Vi tåler noe ulv og bjørn, men det kan ikke bli for mange. Beitedyr, og ikke minst det at folk føler seg trygge når de går i skogen, må gå foran uansett.

Tviler på ulvetall

Direktoratet for naturforvaltning har i perioden 2008-2009 gitt tillatelse til felling av to voksne individer i områdene Oslo og Akershus og Hedmark.

Det forutsetter at målet om tre årlige kull i regionene er oppfylt.

- En ting er hva forskerne sier, men vi som bor her ser stadige tegn på at det finnes langt flere ulver enn det som registreres, sier fylkeslederen og utdyper:

- Vi kommer foreløpig ikke til å foreta oss noe, men vi følger med.

Ikke fredet

Leder i «Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk», og tidligere ordfører i Rendalen, Erling Myhre, er ikke begeistret for at ulvene befinner seg i kommunen.

- De er jo milevis unna ulvesonen fastsatt av Stortinget, og da må de felles eller flyttes, sier han.

Han har ikke noen sans for uttalelsene om at ulvene fredes.

- Da lurer jeg på hvem som har fredet dem? Det har hvertfall ikke stortinget gjort, sier han.

Må felles eller flyttes

Myhre påpeker at selv om det ikke er sau der hvor ulvene er observert nå, så er det bare ti kilometer unna områder med husdyr.

- Det er jo ikke noen avstander å snakke om, utbryter han.

Myhre vil ikke ha på seg at han er noen fanatiker, og ønsker ikke at ulven totalutryddes, men krever at stortingsvedtak følges, og at ulv dermed ikke skal holde til utenfor sonen.

Han mener også at det er flere ulver enn det som påstås.

- Denne observasjonen er ikke noen sensasjon. Det sier mer om tallene som blir brukt. De vet ikke hvor mange dyr det er, sier han.

- Nå må de felles eller flyttes. Det er pene dyr, men jeg vil ikke ha ulv i våre områder. Jeg har alltid prøvd å forholde meg til stortingsvedtaket, og det synes jeg andre skal gjøre også, ellers blir det aldri fred. Det gjelder begge sider, sier han.

RAKK IKKE Å BLI REDDE: Ekteparet Birgit og Bjørn Sandberg (65) tok det første bildet fra verandaen. Etterhvert beveget fotografene seg nærmere ulveflokken. Det hele var så fort over, at vi ikke rakk å tenke over at foreldre kunne befinne seg like i nærheten, forteller ekteparet.
STOLER IKKE PÅ ULVESTATISTIKKEN: Både Erling Myhre (bilde), leder i «Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk» og tidligere ordfører i Rendalen, og Einar Frogner, fylkesleder i Hedmark Bondelag, hevder at det finnes langt mer ulv enn det som registreres av forskerne hvert år.
MANGE LOKALE MYNDIGHETER ER ROVDYRKRITISKE: Det er nettopp de lokale kreftene som kan og må påvirke holdningen til ulv, mener informasjonssjef i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo.
PÅ NÆRT HOLD: Utrolig artig og spesielt å stå 6-700 meter fra ulvevalpene, sier Birgit. Valpene tuslet rolig rundt på gårstunet før de tuslet mot elva.