Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulykke under romskipbygging et mysterium

Tre døde under en rutinetest i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Byggingen av verdens første romskip for kommersielle romferder har ikke gått som planlagt. Den mest alvorlige hendelsen på verkstedet til byggerne Scale Composites skjedde i juli i fjor, da tre personer ble drept og tre ble skadd i en eksplosjon.


En granskningsrapport som kom i forrige uke slår fast at ulykken skjedde da arbeiderne observerte en rakettest bak et gjerde i Mojave-ørkenen i California, ifølge nyhetsbyrået AP.

Rapporten kommer om lag en måned etter at Scaled Composites fikk en bot for fem brudd på arbeidsmiljølovgivning i forbindelse med den dødelige ulykken.

Romturisme

Scaled arbeider med prestisjeprosjektet til milliardær Richard Branson og selskapet Virgin Galactic, romskipet SpaceShipTwo.

Richard Branson og selskapet Virgin Galactic har tidligere uttalt at de håper å frakte romturister med romskipet allerede i 2010. Scaled og sjefsdesigner Burt Rotan utviklet først SpaceShipOne, som utførte den første private romferden i 2004.

Se bildeserie fra lanseringen av SpaceShipTwo i januar.

Ulykken skjedde under en test dinitrogenoksid, også kjent som lystgass. Rutinetesten var en del av utviklingen av en hybrid-rakettmotor for SpaceShipTwo.

EKSPLOSJON: Tre personer døde da det skjedde en eksplosjon under arbeidet med å teste raketter for romskipet SpaceShipTwo. En rapport slår fast hendelsesforløpet, men konkluderer ikke Foto: MARK J. TERRILL/AP/SCANPIX
EKSPLOSJON: Tre personer døde da det skjedde en eksplosjon under arbeidet med å teste raketter for romskipet SpaceShipTwo. En rapport slår fast hendelsesforløpet, men konkluderer ikke Foto: MARK J. TERRILL/AP/SCANPIX Vis mer

Sikkerhetsinspektører har gitt Scaled bot for å ikke trene arbeiderne sine om de potensielle farene ved lystgass.

Rapporten gir derimot ikke noe klart svar på hvorfor eksplosjonen skjedde, ifølge magasinet New Scientist.

- Må ha vært fryktelig

- Alt vi vet er det som står i rapporten, og at dinitrogenoksid, som er et flyktig stoff, eksploderte. Det må ha vært en fryktelig opplevelse, sier en talskvinne for arbeidssikkerhetsmyndighetene i California.

17 arbeidere i Scaled var inne i et inngjerdet område på byggeplassen i Mojave-ørkenen. Rett før testen ble utført, gikk seks av arbeiderne til et kommandosenter nærmere selvere testområdet. De resterende elleve sto bak et gjerde lenger unna.

Tre sekunder etter at testen begynte, skjedde eksplosjonen. To av arbeiderne omkom på stedet, mens en tredje person døde på vei til sykehuset. Tre andre ble innlagt på sykehus med brannskader. Alle sto bak gjerdet mens testen ble gjennomført.

Doug Shane, visepresident i Scaled, sier at selskapet ikke har noen kommentar til den siste rapporten.

Scaled-grunnlegger Burt Rutan forteller at ulykken har forsinket arbeidet med å utvikle romskipet.

STORT PROSJEKT: Richard Branson og designer og Scaled-grunnlegger Burt Rotan presenterer SpaceShipTwo, som etter planen skal frakte romturister fra 2010.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media