Ulykkelig som liten

Roald Nilsen ønsker å forbrenne bioavfall i Gausdal, men frykter at han taper kampen om søpla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nilsen står midt i en kryssild fra mektige aktører som ønsker å kontrollere avfallet i miljøvernets navn. Miljøstiftelsen Bellona er i kulissene.

Selv spiller han på lag med Fred. Olsen gjennom hans eierinteresser i selskapet Organic Power. Ved hjelp av anlegg fra dette selskapet vil han brenne sortert avfall og selge energi lokalt.

Nå frykter han at selskapet ENERGOS ASA skal tappe hele Nord-Gudbrandsdalen for det avfallet han selv trenger for å etablere seg.

- Jeg frykter at flere kommuner er villige til å inngå langtidskontrakter med ENERGOS' planlagte forbrenningsanlegg på Averøy på Nordmøre, sier Roald Nilsen.

Storinvestor Terje Mikalsen har eierinteresser i ENERGOS ASA gjennom sitt eierskap i Morsvold Farsund A/S.

Anlegget på Gausdal vil bli matet med sortert avfall som Organic Power betegner som «nær biomasse». Dermed blir Roald Nilsen en konkurrent til Bio Energi A/S, der Norsk Hydro er en dominerende eier. Samtidig har Organic Power utviklet en teknikk som gjør at det lages gjødsel av restproduktet etter forbrenning. Kunstgjødselgiganten Norsk Hydro skal visstnok være interessert i teknologien Organic Power har utviklet.