Ulykkene som skader Putin

Dette er bilder Russlands president Vladimir Putin ikke vil vite av. For selv om eksplosjonen i ei boligblokk i Moskva natt til i går trolig skyldes gass og ikke terror, går de fleste russeres tanker tre år tilbake. Da eksploderte flere boligblokker, og tsjetsjenske terrorister fikk skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ung gutt løftes ut av ruinene etter at ei ny boligblokk eksploderte i Moskva natt til i går. Sammen med bildene av det styrtede helikopteret som ble skutt ned ved Groznyj mandag, minner det russerne om at landet er i krig.

Åtte omkomne er gravd fram fra ruinene i Moskva, og det er lite håp om å finne flere overlevende. Hjelpemannskapene jobbet på spreng, og brukte hunder i søkearbeidet. De frykter at det kan ligge rundt 20 mennesker igjen i ruinene.

Kruttlukt og tvil

Men til tross for at myndighetene forsikrer at eksplosjonen skyldtes en gasseksplosjon og ikke en bombe, og til tross for at skadene tyder på gass og ikke bombe, så er det fortsatt usikkerhet. Øyenvitner sa at de ikke merket noen gasslukt.

- Det kom en liten røyksky, og det luktet krutt, sa en kvinne.

Eksplosjonen fikk folk til å tenke på en serie voldsomme eksplosjoner i boligblokker i Moskva og i den sørrussiske byen Volgodonsk i 1999, der mer enn 300 mennesker døde.

Den gang ble tsjetsjenske separatister beskyldt for å stå bak, men tsjetsjenerne selv har hele tida avvist dette. Eksplosjonene førte til at Russland gikk til militært angrep på Tsjetsjenia 1. oktober 1999.

Rakett og overlast

Helikopterulykken mandag gjorde at alle varsellamper ble skrudd på, og en undersøkelseskommisjon ble umiddelbart nedsatt. Putin kalte ulykken en katastrofe. Katastrofen var ikke bare at helikopteret etter alt å dømme ble truffet av en tsjetsjensk rakett, men også at helikopteret var lastet med nærmere 160 mann, dobbelt så mange som det er bygd for.

Putin og regjeringens forsikringer om at krigen i Tsjetsjenia praktisk talt er over stemmer ikke med det folk opplever. De daglige angrepene på russiske styrker kan Putin leve med, men ikke så mange store ulykker som knyttes til krigen.

DØD: En ung mann løftes ut av ruinene etter at ei boligblokk eksploderte i Moskva natt til i går.