Ulykker største dødsårsak for barn i i-land

New York: Trafikkulykker og andre ulykker har gått forbi sykdom som viktigste dødsårsak for barn mellom ett og 15 år i den industrialiserte verden, viser en UNICEF-rapport som offentliggjøres i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 20.000 barn dør av skader fra trafikkulykker, branner, fall, drukning, forgiftning eller mishandling eller slåssing i i-landene, ifølge rapporten.

For et barn som blir født i den industrialiserte verden i dag, er utsiktene én til 750 for å dø i en ulykke innen fylte 15 år, heter det i rapporten som er laget av forskningssenteret Innocenti i Firenze og som dekker 29 OECD-land.

Likevel har dødsraten fra ulykker sunket betydelig i de siste tiårene. Men dødsraten fra sykdom har sunket enda raskere.

«I hvert eneste i-land har skader fra ulykker blitt viktigste dødsårsak for barn. De utgjør 40 prosent av dødsfallene, « heter det i rapporten.

Sverige, Storbritannia, Italia og Nederland er landene som kommer best ut av det i rapporten, mens den høyeste dødsraten er å finne i Sør-Korea, Mexico, Portugal og USA.

I Nederland dør 5,2 barn per 100.000 av skader fra ulykker, mens tallet for Sør-Korea er 25,6 per 100.000.

Trafikkulykker utgjorde 41 prosent av dødsfallene i de siste fem årene. De fleste barn som dør i trafikkulykker er syklister og fotgjengere. 15 prosent er fra drukning, 14 prosent fra mishandling og 7 prosent fra branner.

Rapporten viser også at fattige barn løper større risiko for å dø i ulykker, blant annet fordi de gjerne bor i byområder med større trafikk eller i boliger der vernet mot branner er dårligere.

(NTB)