Ulykkesferja hadde en fart på oppmot 12 knop

Minst to kritisk skadd og 57 skadde etter at en ferje har krasjet i kaien ved Wall Street. Ulykken etterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NEW YORK/OSLO. Det var i morgentimene, 8.45 lokal tid i dag at en ferje krasjet mens den skulle legge til kai ved nedre Manhattan. Årsaken til ulykken er fortsatt uklart, sier en talsmann for New Yorks brannstasjon til The New York Times.

Politiet kan nå bekrefte at det er 57 personer som ble skadd i ferjeulykka. Det kan Dagbladets reporter i New York Vegard Kristiansen Kvaale, melde om etter pressekonferansen i New York.

- Havarikommisjonen har satt i gang etterforskning av ulykka, og etterforskere har vært ombord på ferja. Besettning på ferja blir også avhørt, sier politimester i New York by, Ray Kelly.

Ukjent årsak Talsmann for den amerikanske kystvakten Charles Howe sier til TV-kanalen NY1 at ulykken skjedde da ferja kjørte inn i utstikker 11 på nedre Manhattan, nær Wall Street, melder NTB.

Foreløpig melder offsielle talsmenn om at to passasjerer skal være kritisk skadet med hodeskader, melder nyhetsbyrået AP
Ferja skal ha hatt en fart på 10 til 12 knop da den skulle legge til kai.

I GANG: Politiet har satt i gang etterforskning av ferjeulykka i New York. Hele besettningen har måtte ta promilletest. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet.
I GANG: Politiet har satt i gang etterforskning av ferjeulykka i New York. Hele besettningen har måtte ta promilletest. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet. Vis mer

Politiet vil ikke si om det mekanisk eller menneskelig svikt. Men nyhetsbyrået AP melder om at hele besetningen har blitt promilletestet.
Båten er bygget i 2003, og skulle få en stor mekanisk overhaling rundt en måned fram i tid, skriver AP.

Politiet regner med at ferjekaia skal åpnes for drift igjen i løpet av dagen. Brygga har ikke fått noen omfattende skader.

Borgemesteren på plass En kan se at ferja, ved navn Seastreak Wall Street har truffet hardt mot utstikkeren, og passasjerer forteller til lokale tv-stasjoner at de kunne høre lyden av et støt da ferjen skulle legge til kai.

Det er et dypt hakk i ferja der den har truffet kai ved sørspissen. Ellers er de skadde ryddet vekk fra ulykkesstedet. Det fortsatt politi, brannmenn og masse pressefolk på stedet. Minst tre nyhetshelikopter sirkler rundt ferja.

Borgemester i New York  Michael Bloomberg er på plass ved ulykkesstedet.

SKADET: Denne kvinnen er en av de skadet i ferjeulykka. Foto: Spencer Platt / AP / NTB Scanpix.
SKADET: Denne kvinnen er en av de skadet i ferjeulykka. Foto: Spencer Platt / AP / NTB Scanpix. Vis mer

Bloomberg har gått rundt og sett på skadene sammen med redningsmannskaper.

Dramatisk Passasjerene skal ha blitt kastet ut av setene sine og beskriver det som minnet om en bilulykke.

- Da ferja skulle legge til kai fløy alle sammen vegg i mellom, sier passasjer Steve Mann, til The New York Times.

Mangen tar denne ferja til jobb, og de fleste satt i sine egne tanker, leste avisen og meldte med telefonen sine da de ble sendt gjennom lufta, skriver The New York Times.

Nyhetsbyrået AP skriver at redningsmannskaper skal ha båret ut passasjerer med blod rennende fra hodet over en time etter at ulykken skjedde.

BEKREFTER 57 SKADDE: Politimester i New York Ray Kelly bekrefter at det er 57 skadde. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet.
BEKREFTER 57 SKADDE: Politimester i New York Ray Kelly bekrefter at det er 57 skadde. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet. Vis mer

Stephanie Agresta skriver på sin Facebookside:

«Jeg var ombord på ferja. Fløy tre meter. Det var fryktelig. Kneet mitt er ødelagt og jeg er på vei til sykehuset. Så mange er mer skadet. Be for dem. »

- Nesten ingen ante hva som foregikk, sier passasjer Chris Avore til tv-kanalen ABC.

Det var 330 personer ombord på ferja som reiser daglig mellom New Jersey og Manhattan. Ferja er rundt 42 meter lang og 9 meter bred.

TYDELIGE SKADER: Man kan tydelig se skadene på ferjen som krasjet da den skulle legge til kai ved nedre Manhattan i morgentimene lokal tid. Foto: Channel 7 / Ap / NTB Scanpix.
TYDELIGE SKADER: Man kan tydelig se skadene på ferjen som krasjet da den skulle legge til kai ved nedre Manhattan i morgentimene lokal tid. Foto: Channel 7 / Ap / NTB Scanpix. Vis mer
VED ULYKKESSTEDET: Borgemesteren i Michael Bloomberg er på plass på ulykkesstedet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet.
VED ULYKKESSTEDET: Borgemesteren i Michael Bloomberg er på plass på ulykkesstedet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet. Vis mer