- Ulykkesflyet kan ha vært ute av kurs

Kan ha vært bare 50-60 meter fra Sveriges høyeste fjelltopp, ifølge redningsleder.

HAVARI: Årsaken til at et norsk C-130J Hercules-fly av denne typen forsvant over Sverige i går er fortsatt et mysterium. Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix
HAVARI: Årsaken til at et norsk C-130J Hercules-fly av denne typen forsvant over Sverige i går er fortsatt et mysterium. Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjøfartsverket i Gøteborg har gjennomgått alle tilgjengelige data fra Hercules-flyvningen som endte med havari et sted i området rundt fjellmassivet Kebnekaise i går. Alt virket tilsynelatende normalt helt til flyet med fem nordmenn om bord forsvant fra radar like før klokka 15.

- Det eneste unormale med de registreringene vi har, er at Hercules-maskinen fløy så lavt der den sist ble registrert på radaren. Det kan bety at flyet bare var 50-60 meter fra toppen av Kebnekaise, sier flygeredningsleder Lars-Olof Jöckert ved Sjøfartsverket til Dagbladet.

Ute av kurs? Jickert er en svært erfaren pilot, og har en teori om hvorfor noe har gått galt.

- Det er sannsynlig at turen var planlagt til nordsiden av Kebnekaise. Med god margin utenom de høyeste punktene vil det ikke være uvanlig med slik flyhøyde der. Men den siste radarobservasjonen er på sørsiden, tett på et av de høyeste punktene i fjellmassivet. Der er flyhøyde på drøyt 7000 fot risikabelt, sier Jöckert på generelt grunnlag.

Trafikkdataene viser at det savnede flyet hadde fallende profil før det begynte å stige igjen de aller siste minuttene før radarkontakten ble brutt. Den utviklingen trenger ikke indikere at noe var galt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.