SETTES PÅ BAKKEN: Etter to styrt på kort tid settes alle mikrofly av typen rans på bakken. Foto: Produsenten
SETTES PÅ BAKKEN: Etter to styrt på kort tid settes alle mikrofly av typen rans på bakken. Foto: ProdusentenVis mer

Ulykkesflytypen settes på bakken

Etter to styrt på under en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norges Luftsportforbund har på bakgrunn av de to alvorlige ulykkene vedtatt å sette alle mikrofly av typen Rans S6 på bakken inntil videre, melder NTB.

- På bakgrunn av de to alvorlige ulykkene som har vært med mikrofly av typen Rans S6 tirsdag 6. juli og lørdag, har mikroflyseksjonen i Norges Luftsportforbund vedtatt å sette alle fly av denne type midlertidig på bakken inntil videre årsakssammenhenger er klarlagt, sier fagsjef Tom Bjerke i mikroflyseksjonen i Norges Luftsportforbund i en pressemelding.

Dagens ulykke er den andre mikroflyulykken med samme flytype på én uke i Norge. To personer omkom da et fly av typen Rans 6 styrtet i en åker ved Tomb jordbruksskole i Råde i Østfold på tirsdag.

Leder for havarikommisjonen i Norsk luftsportsforbund, Tor Berg, mener at mikrofly generelt sett ikke er mer utsatt for ulykker enn andre flytyper.

- Dette er ikke et punkt vi kan generalisere. Det er som å kjøre motorsykkel og er ikke noe farligere. Disse flyene er trygge, forteller han.  

Berg forteller at mikrofly for mange er et introduksjonsnivå om de vil begynne å fly. Men det er ikke noe enklere å få sertifikat til disse som ved andre flytyper.

- Det er kanskje noe lettere krav for å få lov til å fly solo, men ellers er det akkurat det samme. Det vil ta cirka et år å komme gjennom. Da har du fått med deg all teorien og tatt flytimer. 

Kjell Didriksen som er formann i Spydeberg mikroflyklubb, som er en av Norges største mikroflyklubber. Han mener kravene for å ta sertifikat er ganske strenge.

- vi har stadige sikkerhetskurs og vi snakker mye om det. Om det skal taes tak in noe må det i så fall være på andre punkter. Dette er et lite miljø i norge på runt 300 stykker, så vi er preget av det.