Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Umenneskelig å sende dem hit

Afghanerne som tvangshjemsendes fra Norge er hett tema i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): På et av Kabuls få luksuriøse steder, på shoppingsenteret Kabul City Center, sitter de fire afghanske vennene Yama Afghan Zoraastrian, Hashim Suliman, Refeal Safari og Yarkindi Yarkandi.

De patter på kubanske sigarer og drikker importert kaffe. Snakker høylydt og ler enda kraftigere.

- Missis! Dere er heldig som møter oss. Vi er blant Afghanistans elite. Hvis du vil vite noe om landet vårt, er det vi som kan gi deg svarene. Det er vi som kan gi de gode analysene, skoggerler Yarkandi, og gir Dagbladet.nos utsendte et kraftig dask på den ene, svært tildekkede skulderen.

Liv betyr intet

Mr. Yarkandi er den soleklare sjefen. Trekker noen drag fra sigaren og snakker i ett. De andre sender mobilmeldinger og ser rundt i shoppingsenteret som nylig har vokst opp i Kabuls skitne gater.

Så pirker sidemannen Refeal Safari pratmaker Yarkandi på armen. Han vil stille et spørsmål.

- Stemmer det at Norge vil deportere afghanske asylsøkere tilbake til Afghanistan, lurer Safari.

Når vi forteller om afghanernes sultestreikaksjon og om de tre afghanerne som nettopp er hjemsendt, rister Safari på hodet.

NY LUKSUS I KABUL: For rundt et år siden ble Kabul City Center gjort klart for Afghanistans bedre stilte befolkning, som var kjøpehungrige etter år med Taliban. Vennene Yama Afghan Zoraastrian (f.v) , Hashim Suliman, Refeal Safari og Yarkindi Yarkandi sitter ofte her og røyker cubanske sigarer med kaffe til. Foto: Torbjørn Grønning
NY LUKSUS I KABUL: For rundt et år siden ble Kabul City Center gjort klart for Afghanistans bedre stilte befolkning, som var kjøpehungrige etter år med Taliban. Vennene Yama Afghan Zoraastrian (f.v) , Hashim Suliman, Refeal Safari og Yarkindi Yarkandi sitter ofte her og røyker cubanske sigarer med kaffe til. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Hvis de blir deportert hit, er det ingen håp for dem. Jeg er en godt utdannet lege med lang praksis i Kiev. Her er det umulig for meg å finne jobb. Det finnes ingen jobber i Afghanistan, sier Safari.

Så spør han om han kan få si litt mer av det han har på hjertet.

- Det finnes ingen muligheter til å forsikre seg her. Du har ingen personlig frihet og ingen garanti for at noen vil robbe deg. Eller drepe deg. I Afghanistan har ikke et liv noen verdi. Det er for mye elendighet til det, sier han.

Trekker pusten og lover at han kun har en ting til å si:

- Norge er inhumane og umenneskelige hvis dere sender dem hjem. Det er ulevelig her, sier han til Dagbladet.no.

Ekskrementer og fluer

Mr. Yarkandi har fått nok av å sitte stille. Vi har kjent ham i en halvtime, men har ikke vanskelig for å skjønne at mannen går under kallenavnet «akbar», som betyr «stor».

Afghaneren, professor i Sentral-Asia-studier i Toronto, Canada, er på et par måneders ferie i hjemlandet. Han snakker i store bokstaver og overskrifter hele tida.

- Jeg har et godt eksempel: Jeg forsøkte å finne et sted som mine foreldre kunne bo. Da måtte jeg ut med 30.000 dollar i depositum for å leie et sted for ett år. Jeg har masse penger og var for så vidt innstilt på det. Men da jeg så leiligheten, kunne jeg knapt puste. Den var full av lukt, ekskrementer og fluer. Uten strøm og vann, sier han.

Tar en slurk av kaffen og fortsetter:

- Jeg har penger, og kan betale. Afghanere uten penger har ingen sjanse, sier Yarkandi.

Penger betyr alt

Så vil mannen bort fra Norges afghanersak:

- Er det noe du vil vite om Afghanistan, dette vakre, men skakkjørte, konservative, tilbakestående landet, er det hos oss du får svarene, sier han.

Så forteller Yarkandi at det var han som fikk sidemannen Safari til å ta legestudier. At han i løpet av måneden han har vært i Afghanistan, hittil har gitt bort 60.000 dollar til trengende venner og kjente. At han gjør det godt i business, og er en lykkelig mann.

- Det har vært en velsignelse for meg å være borte fra Afghanistan i 32 år. Her er bare elendighet. Og selv om du gir og gir, blir ingen fornøyde. Folk har det ille her. De er uutdannet, de er fattige, og de har ingen framtid, sier han.

- Her i Afghanistan er det bare de hellige dollarene som gjør jobben. Uten store pengesummer vil afghanerne som blir deportert hit lide. Norge burde tenke en gang til før de sender afghanerne hjem, sier filmskaperen Yama Afghan Zoraastrian til Dagbladet.no.

KONTRAST:</B> Kabul by er full av støv, tiggende barn og kvinner, søppel og masende trafikk. Mens inne på Kabul City Center kan eliten slappe av i kafeer og eksklusive butikker.
<B>VERDEN UTENFOR:</B> På fortauet ved det luksiriøse shoppingsenteret blir Dagbladet overfalt av nok en liten tiggergutt. Den afghanske fattigdommen er ufattelig, sett med norske øyne.