- Umenneskelig, sier «Knut»s bestemor

BERGEN (Dagbladet): «Knut» (8) har brev- og besøksforbud på barnehjemmet hvor han er plassert. Guttens mormor (57) og onkel (32) får ikke lenger besøke ham uten en avtale med barnevernet. Kamerater og bekjente av gutten blir avvist på trappa foran barnehjemsdøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med radioens «Her og nå»-sending i går, uttalte barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland at hun har undersøkt guttens situasjon, og at han har det godt der han er.

Ikke alle deler hennes syn:

- Umenneskelig

Under de tre møtene mormor og onkel har hatt med «Knut», er det bare korte stunder de har fått være helt alene. Da «Knut» fikk lov å ringe til mormor mandag, sa han at tre ansatte på barnehjemmet sto og lyttet til det han snakket om.

- Vi står tross alt svært nær gutten, og vi finner det helt umenneskelig at han ikke skal få besøk av noen av sine nærmeste. Det må jo oppleves som fryktelig for «Knut» om vi nå bare skal forsvinne ut av livet hans etter å ha bodd sammen i åtte år, sier mormor til Dagbladet.

En eldre onkel av «Knut», som ikke har kontakt med sin mor og onkel, sier at heller ikke guttens biologiske mor får besøke ham.

- Vi er blitt fortalt at grunnen er at barnevernet ønsker å endre det negative bildet «Knut» har fått av mora.

Gavenekt

Barnehageassistent Hilde Rosenlund (35), som jobber i barnehagen der «Knut» gikk, ble nektet å levere kosedyret hun hadde kjøpt til gutten. Heller ikke brevhilsenen hun hadde med da hun ringte på barnehjemsdøra mandag, ble mottatt.

- Jeg ville besøke «Knut» fordi han hadde gått i barnehagen der jeg jobber. Svaret var at han ikke skulle forstyrres. Ønsket hun en besøksavtale, måtte hun ta kontakt med barnevernet.

- Kirkeasylet var mye mer humant for gutten enn oppholdet på barnehjemmet, mener Bjarne Skare. I 25 år har han vært formann i Hordvik Indremisjon som eier det gamle bedehuset der «Knut» og mormor søkte asyl i fire uker.

- I bedehuset la jeg spesielt merke til det kjærlige og hyggelige forholdet som var mellom «Knut» og mormor.

- Derfor vil jeg påstå at dersom man var bekymret for gutten mens han satt i asyl, er det atskillig større grunn til å være bekymret nå. I fengsel får jo de fleste fanger i det minste ta imot besøk, sier en oppgitt Skare.

Også han måtte gå med uforrettet sak da han ville besøke «Knut».

«Arbeidsulykker»

- Jeg fikk vite at gutten ikke kunne få besøk av andre enn dem som hans biologiske mor godkjente. Jeg ville gi «Knut» en 50-lapp så han kunne kjøpe seg litt snop. Den barnehjems-ansatte jeg snakket med, mente det kunne by på problemer fordi han da ble nødt til å fortelle gutten at jeg hadde vært der, men blitt avvist. Vedkommende tok til slutt imot pengene, forteller Skare. Han vet at venner av gutten ved et par anledninger har fått hilse på «Knut», men det er blitt beskrevet som «arbeidsulykker».

«Knut» har ennå ikke vært på skolen siden at han ble plasert på barnehjemmet.

Heller ikke Torill Schønberg og sønnen som er jevnaldrende og en venn av «Knut» fikk komme innenfor døra.

- Jeg fikk til svar at barnevernet måtte vurdere meg før jeg og sønnen min fikk slippe innenfor. «Knut» har det jo verre enn en fange i et norsk fengsel. Jeg er sjokkert, sier Schønberg.

BAK STENGTE DØRER: På dette barnehjemmet i Bergen er «Knut» plassert. Hverken mormor (57), onkel (32) eller andre får besøke ham.