Umerket genmodifisert mat i butikken

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har avslørt umerkede, genmodifiserte soyaprodukter i norske matvarebutikker. Ett av produktene var aktivt merket med at det ikke inneholdt genmodifiserte soyabønner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk institutt for naturforskning holder på å videreutvikle en metode for oppdaging og overvåking av genmodifiserte organismer, etter oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning. I forbindelse med utviklingsarbeidet undersøkte forsker Kirsti Kvaløy forskjellige bearbeidede matvarer, og fant genmodifiserte soyaprodukter i to matvarer beregnet på vegetarer.

Det ene produktet var spesielt merket «Soyabønnene er ikke genmodifisert», mens det andre produktet ikke hadde noen merking. I fjor sommer kom en forskrift som innebærer at Statens næringsmiddeltilsyn skal godkjenne hvordan slike matvarer merkes.

Ifølge Sosial- og helsedepartementet, som er orientert om funnene NINA har gjort, er merkingsforskriften brutt i disse tilfellene. Til nå har det vært vanskelig å avsløre genmodifiserte bestanddeler i bearbeidet mat, men NINA regner metoden de holder på å utvikle som et gjennombrudd i så måte.

(NTB)