Vestlige tanks på plass i Ukraina:

- Umiddelbar forskjell

Både praktisk og symbolsk vil vestlige tanks spille en stor rolle på de ukrainske slagmarkene, mener Arne Bård Dalhaug. Nå er spørsmålet når Ukraina vil sette de vestlige kreftene i sving i en offensiv.

De britiskdonerte Challenger 2-tanksene er nå på plass i Ukraina, forsvarsekspert tror det vil utgjøre en umiddelbar forskjell. Video: Twitter @Oleksij Reznikov / Dagbladet TV. Reporter: Bjørge Dale Johansen / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Både britiske Challenger-stridsvogner og tyske og portugisiske Leopard 2-stridsvogner er nå på plass i Ukraina. Tidligere i mars kom også åtte vogner av sistnevnte type, sendt fra Norge.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener leveransene vil spille en betydelig rolle på slagmarken.

- Jeg tror dette blir av veldig stor viktighet. Ukraina har ikke fått alle systemene på plass ennå, slik jeg leser bildet, men det er klart at de vestlige stridsvognene, sammen med nye stormpanservogner, artilleri- og ammunisjonsforsyninger, vil gjøre at Ukraina har en større mulighet til å skape en offensiv av stor betydning, sier han til Dagbladet TV.

- Betydelig rolle

Dalhaug mener imidlertid at det fortsatt vil ta noe tid før Ukraina iverksetter sin offensiv, hvor de vil forsøke å få russerne til å trekke seg ut av okkuperte områder.

- Det er grunn til å anta at de fortsatt vil vente en stund med dette, til de får resten av materiellet, og til de får trent nok og satt det i avdelinger. Så det er tydelig at de tilskriver dette en betydelig rolle i offensivene som kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer