- Umiddelbare konsekvenser hvis partene i Syria sier nei

Lavrov og Clinton etter avtale i kveld: - al-Assads dager talte.

 ENIGHET PÅ FØRSTE RAD:  Utenriksministrene fra fire av de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd på første rad evd møtestart i Geneve i dag: fra venstre Hillary Clinton, USA, William Hague, Storbritannia, Sergej Lavrov, Russland og Laurent Fabius, Frankrike. I kveld kom nyhetene om en ny felles stormaktsplan mot president Bashar al-Assads enevelde i Syria. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB SCANPIX.
ENIGHET PÅ FØRSTE RAD: Utenriksministrene fra fire av de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd på første rad evd møtestart i Geneve i dag: fra venstre Hillary Clinton, USA, William Hague, Storbritannia, Sergej Lavrov, Russland og Laurent Fabius, Frankrike. I kveld kom nyhetene om en ny felles stormaktsplan mot president Bashar al-Assads enevelde i Syria. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes russiske kollega Sergej Lavrov sier i Geneve i kveld at den rykende ferske stormaktsplanen for Syria gir bud om at det går mot slutten for regimet til president Bashar al-Assad.

Assad må forstå at hans dager er talte, sa Clinton da Syria-møtet ble avsluttet lørdag kveld.

Hun sier USA vil starte arbeidet med en ny FN-resolusjon hvor det tas til orde for «virkelige og umiddelbare konsekvenser», blant annet sanksjoner, hvis partene i Syria ikke retter seg etter det stormaktene har blitt enige om i Genève, skriver NTB.

- Overgangsregjering Storbritannias utenriksminister William Hague og FNs spesialutsending  Kofi Annan kom med de første bekreftelsene i kveld at stormaktene har kommet fram til en prinsippavtale for en overgangsregjering i Syria med full utøvende makt.

Både Reuters og AFP siterer Kofi Annan fra toppmøtet i Geneve, mens William Hague selv har gått ut med en bekreftelse på twitter.

Meldingen om en avtale mellom de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd kommer overraskende - bare få timer etter meldinger fra det samme toppmøtet om en fastlåst situasjon der ikke Russland ville rikke seg for at president al-Assad må forlate sjefsstolen til fordel for en overgangsregjering i det borgerkrigsherjede landet.

Detaljer rundt avtalen er foreløpig ikke kjent, men ifølge Kofi Annan er det oppnådd enighet om at det er behov for tydelige og irreversible skritt mot en overgangsfase, som skal foregå etter en klar tidsramme. Han sier også at personer fra regimet til Syrias president Bashar al-Assad kan sitte i overgangsregjeringen.

- Innen et år Han sier at både personer fra regimet til Syrias president Bashar al-Assad og fra opposisjonen kan sitte i overgangsregjeringen. Den skal dannes ved gjensidig samtykke mellom partene, ifølge NTB.

Annan sier han håper å se virkelige resultater av overgangsprosessen innen et år.

Han understreker at han forventer at partene i konflikten vil samarbeide. Verdens stormakter, som lørdag var samlet til Syria-møte i Genève, er dessuten enige om at det er et behov for grunnlovsreformer og krav om frie og rettferdige valg i Syria. De fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd - Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og USA - har vært delt i to steile parter helt fram mot dagens møteslutt i Geneve.

- Kan velges igjen Kina og Russland har ikke vært villige til å gå inn i en fellesplan om å fjerne den syriske presidenten.

De første meldingene fra Geneve i kveld tyder på at stormaktene er blitt enige om at al-Assad kan kan velges på nytt av syrerne selv.

Siden de stadige mer blodige kampene i Syria startet i mars i fjor i kjølvannet av den «arabiske våren», er nærmere 16 000 mennesker drept i landet, ifølge aktivister.

 ENIGE I KVELD:  Vertslandet Sveits' utenriksminister Didier Burkhalter (til venstre) ønsker Russlands utenriksminister Sergej Lavrov velkommen til middag i kveld etter intense stormaktsforhandlinger som seint i ettermiddag ikke ga bud om noen felles stormaktsplan for Syria. Like etter at middagen startet kom de første overraskende meldingene om at det er inngått en avtale om overgangsregjering i Syria. FOTO: Laurent Gillieron/REUTERS/NTB SCANPIX.
ENIGE I KVELD: Vertslandet Sveits' utenriksminister Didier Burkhalter (til venstre) ønsker Russlands utenriksminister Sergej Lavrov velkommen til middag i kveld etter intense stormaktsforhandlinger som seint i ettermiddag ikke ga bud om noen felles stormaktsplan for Syria. Like etter at middagen startet kom de første overraskende meldingene om at det er inngått en avtale om overgangsregjering i Syria. FOTO: Laurent Gillieron/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer