- Umulig å bekjempe somaliske pirater

Somaliske sjørøvere viste muskler da de kapret supertankeren Sirius Star mandag. Marinefartøyer fra vestlige land kunne ingenting gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kapringen viser hvor viktig det er at verden finner en løsning på den 17 år lange krigen i Somalia, mener eksperter.

Uten en fredsløsning på land, blir det trolig umulig for marinefartøyer å stanse piratvirksomheten utenfor det borgerkrigsherjede landet på Afrikas Horn, ifølge Somalia-eksperten Roger Middleton i tankesmia Chatham House i London.

Mandag ble den enorme saudiarabiske oljetankeren Sirius Star kapret av somaliske sjørøvere utenfor kysten av Øst-Afrika. Fartøyet er piratenes største fangst så langt, og det ble tatt enda lenger fra den somaliske kysten enn hva som er vanlig. Tirsdag ble enda et skip kapret, denne gangen et kinesisk lasteskip som fraktet korn til Iran.

- Dette er helt klart en opptrapping sammenlignet med hva vi har sett tidligere. Det finnes rett og slett ikke nok marinekapasitet til å dekke området som de nå truer. En militær løsning er derfor ikke svaret, sier Middleton til nyhetsbyrået Reuters.

Ført til Somalia

Både NATO, EU og USA har sendt skip til området for å beskytte skipsfarten, men denne gangen seilte sjørøverne forbi marinefartøyene og kapret båten utenfor kysten av Kenya. Tirsdag kom det melding om at skipet hadde ankret opp like utenfor den somaliske havnebyen Haradhere nord for hovedstaden Mogadishu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer