Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-­Umulig å fortelle barna at far sitter i fengsel for sexovergrep

Statsadvokatene i Hordaland har tatt ut tiltale mot en mann i 40-åra for seksuell omgang med sin egen datter da hun var under 14 år. Det er én av flere tiltaler som er ventet i det såkalte «Dark Room»-komplekset.

BISTANDSADVOKATER: Advokatene Beate Hamre (t.v.) og Ellen Eikeseth Mjøs bistår flere fornærmede barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep. Foto: Leif Stang/Dagbladet
BISTANDSADVOKATER: Advokatene Beate Hamre (t.v.) og Ellen Eikeseth Mjøs bistår flere fornærmede barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Ellen Eikeseth Mjøs og Beate Hamre er bistandsadvokater for flere barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep. Noen av dem hører hjemme i politiets store sakskompleks «Dark Room».

En mann i 40-åra fra en kommune i Hordaland er nå tiltalt for seksuelle overgrep mot sin egen datter som var under 14 år gammel da overgrepene skal ha skjedd ved flere anledninger i 2015. Han er også tiltalt for å ha kommunisert over internett om seksuelle overgrep mot små barn, for å ha forsøkt å få barn til å vise seg fram nakne på webkamera og for å ha kjøpt seksuelle tjenester.

I tiltalebeslutningen har statsadvokat Benedikte Høgseth gjengitt flere samtaler som tiltalte skal ha hatt med andre på internett. Han skal blant annet ha kommunisert om å voldta «en negerunge, for eksempel et gatebarn» for så å forlate henne. Et annet sted står det at han mener barn fra femårsalderen burde få se så mye porno at de begynner å like det.

Advokat Steinar Moritz Andersen er forsvarer for den tiltalte mannen. Han sier at han vil konferere med sin klient før han uttaler seg om tiltalebeslutningen og mulig straffeansvar. Tiltalte har sittet i varetekt siden han ble pågrepet for et år siden.

- Vanskelig å forstå

Ellen Eikeseth Mjøs er bistandsadvokat for datteren som er fornærmet i denne saken. Hun vil ikke kommentere tiltalebeslutningen konkret, men sier at hun har erfaring for at verden raser sammen for barna når deres far blir pågrepet og satt i fengsel for overgrep mot dem.

- Vi har flere små barn i forskjellige saker som har opplevd at verden har rast sammen for dem. De kan ha vanskelig for å forstå hva som har skjedd. De vet ikke alltid hva som er rett og galt. Samtidig blir det umulig for mor å fortelle hvor det er blitt av far når han er blitt pågrepet og satt i fengsel, sier Ellen Eikeseth Mjøs.

I noen tilfeller har barna sovet når de er blitt fotografert eller filmet nakne med voksne menn over seg. Andre ganger kan barna ha blitt dopet ned på forhånd. De vet derfor ikke hva som har skjedd. Politiet har funnet bilder og video-opptak som bevis i disse sakene.

Alle barna som kan være utsatt for seksuelle overgrep, blir avhørt ved Barnehuset. Der får de tilbud om samtaler med psykolog sammen med sine mødre eller andre pårørende.

CHATTER OM OVERGREP: Klippet, som først ble vist på «Åsted Norge» på mandag 27. februar, viser en omfattende pågripelse av en mann i 50-åra. På grunn av politispanernes «slåsskamp», klarer de å pågripe mannen på fersk gjerning. Video: Politiet / Redigering: Åsted Norge Vis mer Vis mer

- Stor kompetanse

- Det er veldig betryggende at vi har fått Barnehus. De som jobber der har stor kompetanse. I tillegg til å avhøre barna, har de samtaler med barnas pårørende og lærere om hvordan de skal fortelle om overgrep til barna, sier Beate Hamre.

De to bistandsadvokatene, som begge jobber i advokatfirmaet Sentrumsadvokaten i Bergen, berømmer innsatsen som er gjort i Vest politidistrikt, i den såkalte Dark Room-etterforskningen.

- Det er fantastisk å få oppleve at politiet har tatt dette alvorlige problemet på så stort alvor. De har pågrepet mange menn som har trodd at de kunne operere fritt i lukkede nettverk på internett. Når politiet har så stort fokus rettet mot de som chatter og deler overgrepsbilder gjennom lukkede nettverk, vil det virke allmenpreventivt.

- Forsøker å bagatellisere

Beate Hamre og Ellen Eikeseth Mjøs sier at de ofte har opplevd at gjerningsmennene ikke vil erkjenne at de har gjort seg skyldige i svært alvorlige kriminelle handlinger.

- De forsøker å bagatellisere det de har gjort og retter fokuset mot seg selv, og hvor vanskelige deres liv er blitt. Jeg hørte en gjerningsmann si at barna han hadde gjort overgrep mot, bare var utlendinger, som om det gjorde saken mindre alvorlig. Noen av dem har liten evne til å ta inn over seg at de har ødelagt livet til små barn, sier Ellen Eikeseth Mjøs.

Bistandsadvokatene er også kjent med at gjerningsmenn som har vært dømt og har sonet ferdig sine dommer, krever samværsrett med egne barn som de tidligere har utsatt for alvorlige seksuelle overgrep.

- Det blir også noe som barnas mødre må forholde seg til. De har det ikke lett, sier Beate Hamre og Ellen Eikeseth Mjøs.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media