- Umulig å gardere seg mot drap på sykehus

- At barn dreper foreldrene sine kan vi aldri lage rutiner som kan forhindre, sier klinikksjef Tom B. Schulz ved Aust-Agder sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sønn og datter siktet for sykehusdrapet

I kveld er alt tilsynelatende normalt på sykehuset der en 41 år gammel familiefar ble drept tidlig samme morgen. Besøkstiden gjennomføres som normalt, og i kafeen rett på innsiden av hovedinngangen strømmer venner og familier inn på vei til sykebesøk.

Selv om samfunnet i stadig større grad beskytter seg mot kriminelle handlinger med alarmer og sikkerhetsvakter, er publikumsområdet på sykehuset fritt for dette. Drapet som skjedde på Aust-Agder sykehus i dag morges har ikke endret rutinene - foreløpig.

- Uansett hva vi har av rutiner så kan vi aldri unngå at slike handlinger finner sted, sier klinikksjef Tom B. Schulz til NTB.

Var to på rommet

Den drepte 41-åringen delte rom med en annen mann på avdelingen. Han ble umiddelbart trillet ut på gangen da drapet ble oppdaget. Schulz mener denne pasienten ikke la merke til noe som helst da drapet skjedde.

I alt var det om lag 37 pasienter på avdelingen på tidspunktet. Mens en del av pasientene var så syke at de ikke merket noe til det som skjedde, var det enkelte av de oppegående pasientene som hadde fått med seg politiarbeidet som pågikk ved sykehuset.

- Vi har snakket med hver enkelt av dem og forklart årsaken, sier Schulz til NTB.

Ansatte preget

For de ansatte, spesielt de som var på jobb da drapet fant sted, har dagen vært tung. Straks hendelsen ble kjent, etablerte sykehuset sitt krisepsykiatriske team som hele dagen var i sving med å debrife de ansatte.

- For dem som var direkte involvert har opplevelsen vært aldeles forferdelig. De som tok seg av de pårørende, har også hatt en ganske tøff dag, sier Schulz.

Klokken 11 på formiddagen ordnet derfor avdelingsledelsen med at driften av avdelingen ble overtatt av noen andre, slik at alle kunne samles til et møte hvor de fikk informasjon og tilbud om hjelp og støtte.

- Samtalene har gått med én og én for dem som ønsket det, ellers ble det etablert smågrupper der man har gått gjennom hendelsen, sier Schulz.

Driften måtte fortsette

Politiets tekniske etterforskere sperret bare av et lite område inne på rommet der den drepte 41-åringen hadde ligget. Slik ble arbeidet på selve avdelingen og resten av sykehuset lite påvirket av den pågående etterforskningen.

- Vi kan jo ikke legge ned driften på sykehuset selv om det skjer en kriminell handling her. Vi må jo bare drive videre, kommenterer overlegen.

I morgen vil sykehusledelsen evaluere hendelsen og se på om det er mulig å trekke noen sikkerhetsmessige konklusjoner etter drapet. Selv har Schulz vondt for å tro det.

- Vi kan jo ikke holde familie og pårørende borte fra de syke, sier han til NTB.

(NTB-Peter Talos)

INGEN GARANTI: Klinikksjef Tom B. Schultz i rommet hvor drapet skjedde