Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

– Umulig å gardere seg mot lastebilangrep

Mener at det ikke er mulig å bekjempe terror.

NB, STERKE BILDER: Skadde personer ligger på bakken minutter etter at lastebilen kjørte inn i en folkemengde ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mulig å sikre seg mot den typen angrep som rammet julemarkedet i Berlin mandag, påpeker dansk ekspert.

En lastebil ble med høy hastighet og overlegg ført mellom 50 og 80 meter inn i en folkemengde på julemarkedet ved 20-tiden mandag.

12 personer ble drept i det tysk politi antar at var et terrorangrep. Ytterligere 48 personer er skadd, noen av dem alvorlig.

JULEMASSAKREN: En person er pågrepet for å ha kjørt en lastebil gjennom et julemarked i Berlin. Minst 12 mennesker ble drept og 48 skadd. Video: CNN Vis mer

- Våre etterforskere antar at lastebilen med overlegg ble kjørt kontrollert inn i menneskemengde på julemarkedet på Breitscheidplatz, skriver politiet i Berlin på Twitter tirsdag morgen.

- Ikke mulig å bekjempe

En dansk terrorekspert mener denne typen angrep er vanskelige å gjøre noe med på forhånd.

– Dessverre taler historikken for seg selv. Nå har man siden 11. september forsøkt seg på alle forskjellige metoder, fra internering til krig og unntakstilstander. Det har i hvert fall vist seg at det ikke har vært mulig å bekjempe terror, sier Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef for den danske etterretningstjenesten PET.

Et lignende angrep rammet Nice i sommer, også den gang med lastebil som verktøy. Jan Jarlbæk, som er direktør for etterforskning i det private sikkerhetsfirmaet AS Solutions og tidligere forbindelsesoffiser i Europol, er enig i at det er vanskelig å hindre slike angrep. Han påpeker at lastebiler i seg selv ikke utgjør noen sikkerhetstrussel.

– I prinsippet er det likegyldig om det er en lastebil, buss eller bil. For disse menneskene dreier det seg om å ha noen lett tilgjengelige midler til å gjennomføre sine planer, sier han.

Én mann pågrepet

Så langt har ingen påtatt seg ansvaret for mandagens angrep, og tyske myndigheter er veldig forsiktig i sin omtale av hendelsen.

Én mann dro fra stedet etter hendelsen. Han ble kort tid etter pågrepet ved seierssøylen, ca. en kilometer fra åstedet. I passasjersetet på lastebilen, som først stoppet da det traff et juletre, ble en annen mann funnet død.

Personen som er pågrepet skal ha kommet til Tyskland i februar i år, og skal være enten pakistansk eller afghansk. Det skal ha vært vanskelig for politiet å sikkert fastslå identiteten til mannen, fordi han har operert under mange navn.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!