VED GODT MOT: Mannskapet på «Berserk» i kveld, under møtet med Dagbladet. Foran f.v. newzealandske Busby Noble, Samuel Massie og Jarle Andhøy. Bak argentinske Manuel Hernández og den russiske kapteinen Sergej. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
VED GODT MOT: Mannskapet på «Berserk» i kveld, under møtet med Dagbladet. Foran f.v. newzealandske Busby Noble, Samuel Massie og Jarle Andhøy. Bak argentinske Manuel Hernández og den russiske kapteinen Sergej. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADETVis mer

- Umulig å gjemme seg når man seiler med piratflagg

Dagbladet møtte Andhøy og «Berserk»-mannskapet i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUERTO WILLIAMS / OSLO (Dagbladet): - Når man seiler med piratflagg og «Berserk» på skutesida, går det ikke an å gjemme seg, sier Jarle Andhøy til Dagbladet.

Dagbladet nådde i kveld fram til den chilenske havnebyen Puerto Williams, der «Berserk» (tidl. «Nilaya») har ligget til kai siden lørdag kveld, etter at de ble avskåret av marineskipet «General Holles». Før chilensk politi har avsluttet sin etterforskning av ekspedisjonen, får de ikke dra videre.

Mannskapet på fem er likevel ved godt mot, og forteller at de blir vennlig behandlet av personellet på marinebasen i Puerto Williams.

SKIFTET NAVN: Båten som tidligere het «Nilaya», hadde plutselig fått «Berserk» malt på skutesida da den ble stoppet av chilensk marine lørdag. Det kan ha bidratt til ekspedisjonens problemer. Foto: CHILENSK MARINE
SKIFTET NAVN: Båten som tidligere het «Nilaya», hadde plutselig fått «Berserk» malt på skutesida da den ble stoppet av chilensk marine lørdag. Det kan ha bidratt til ekspedisjonens problemer. Foto: CHILENSK MARINE Vis mer

- Vi er glade for å ha fått brød av dem, og de har tilbudt oss en varm dusj, sier den norske ekspedisjonslederen.

Besetningen på fem - Andhøy, Samuel Massie, newzealandske Busby Noble, den russiske kapteinen Sergej og argentineren Manuel Hernández - har ikke vasket seg siden de la ut på ekspedisjonen i begynnelsen av januar. Likevel har de valgt å holde seg om bord på båten, dels på grunn av motstridende meldinger fra de militære som vokter båt og mannskap.

Innrømmet bekymringsmelding Det er foreløpig uklart når «Berserk» får forlate Chile. Tidligere i dag vedgikk New Zealands utenriksdepartement at de varslet chilenske myndigheter om newzealandske Busby Noble, som de frykter kan være om bord mot sin vilje. Dette skal være hovedgrunnen til at båten ble avskåret i chilensk farvann lørdag kveld.

Noble, som er om bord uten ID-papirer, får konsulærbistand fra sitt lands utenriksstasjon, og vil trolig få utstedt nødpass innen kort tid. Andøy hevder han snek seg med på ekspedisjonen da de kastet loss fra New Zealand i januar.

BORDET: Lørdag kveld ble «Berserk» bordet av chilensk marine, og måtte følge med til havna i byen Puerto Williams. Foto: CHILENSK MARINE
BORDET: Lørdag kveld ble «Berserk» bordet av chilensk marine, og måtte følge med til havna i byen Puerto Williams. Foto: CHILENSK MARINE Vis mer

Det var lenge uklart hvem som faktisk hadde anmodet om at båten ble anholdt og brakt til kai i Chile, og hvorfor, men i dag ble det stadfestet at det er chilensk politi, på grunnlag av newzealandske myndigheters bekymringsmelding om Noble.

Newzealandske myndigheter har tidligere informert sitt chilenske motstykke om at «Berserk»/«Nilaya» dro fra landet med kurs for Antarktis uten tillatelse, men det er tilsynelatende altså Nobles status som er deres hovedgrunn for å be Chile holde igjen båt og mannskap.

Navnetrøbbel Men i tillegg er det uklarheter rundt båtens formelle status; siden mannskapet omdøpte den russiskeide båten før de forlot Antarktis, stemte ikke det nye navnet på fartøyet overens med det registrerte. Det skal også ha skapt trøbbel for utreisen.

Ekspedisjonens talsmann i Norge, Rune «Supern» Olsgaard, opplyste i går at båtens russiske agent har sendt en e-post til chilenske myndigheter, der han stadfester at båten nå heter «Berserk» og ikke «Nilaya».

- BLIR GODT BEHANDLET: Personalet på marinebasen i Puerto Williams er vennlig innstilt overfor «Berserk»-mannskapet, forteller Andhøy, som velger å bli om bord inntil videre. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
- BLIR GODT BEHANDLET: Personalet på marinebasen i Puerto Williams er vennlig innstilt overfor «Berserk»-mannskapet, forteller Andhøy, som velger å bli om bord inntil videre. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer

Andhøy og resten av mannskapet har besluttet å holde seg om bord i «Berserk» mens hun ligger til kai på marinebasen, «for ikke å skape oppstyr». Papirløse Noble får uansett ikke forlate båten.

Så vel chilensk marine som ekspedisjonens talsmann Olsgaard har tidligere anslått at det vil ta «noen dager» å få avklart situasjonen før «Berserk» får reise videre til sitt planlagte bestemmelsessted, den argentinske havnebyen Ushuaia.

- Vi har ikke fått noen nye signaler fra chilenske myndigheter om når de blir frigitt, sier Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl til Dagbladet.