Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter total coronakatastrofe i Afrika:

- Umulig å håndtere krisa

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein mener vi knapt har sett begynnelsen på corona-katastrofen.

BEKYMRET: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein, her fra besøket i Malawi i januar, frykter for konsekvensene av corona-pandemien i de fattigste landene i verden. Foto: Gjermund Øystese/Utenriksdepartementet
BEKYMRET: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein, her fra besøket i Malawi i januar, frykter for konsekvensene av corona-pandemien i de fattigste landene i verden. Foto: Gjermund Øystese/Utenriksdepartementet Vis mer

Mens den vestlige verden nesten står helt stille etter de største restriksjonene etter andre verdenskrig, er det tilsynelatende lave tall på coronasmittede i Afrika.

Ifølge Verdens Helseorganisasjons egne tall, er det per torsdag 633 registrerte smittede, fordelt på 33 land i Afrika.

17 personer er rapportert døde som følge av corona-pandemien.

- Det er en bekymring at tallene er så lave. Vi mistenker at det er store mørketall og at disse tallene vil stige, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein til Dagbladet.

- Skulle corona bre om seg i de mest sårbare områdene, vil det kunne skape mer uroligheter, drive flere på flukt og skape en forverret situasjon rundt sult og matsikkerhet i områder som allerede er hardt rammet. Situasjonen er ekstremt bekymringsfull. Potensialet for spredning enormt. Befolkningstetthet i byene, store slumområder og dårlig folkehelse gjør befolkningen veldig utsatt. Dette på toppen av svake helsesystem og manglende intensivbehandling. Dette vil bli umulig å håndtere, fortsetter han.

Besøkte Malawi

I slutten av januar besøkte Ulstein Malawi, et av de aller fattigste landene i verden. Mer enn halvparten av Malawis befolkning lever under fattigdomsgrensa, men landet har så langt ikke meldt om et eneste sykdomstilfelle.

- Malawi ga tidlig beskjed om at de ikke hadde kapasitet til å teste for coronavirus, og de har overlatt denne testinga til sørafrikanske myndigheter og sendt prøver for analyse dit. Det er et land som ikke har sjans til å finne ut av dette, de har ingen restriksjoner som kan bremse smitten, og dette er bare et lite eksempel på hvordan situasjonen er for mange land i Afrika, sier Ulstein.

Da Ebola-epidemien herjet i Vest-Afrika i 2014, fikk det katastrofale følger for mange. Én ting var dødsfallene, en annen var infrastrukturen som aldri kom seg opp igjen i kjølvannet av dem.

Nå frykter Ulstein at corona-pandemien kan bli en større samfunnskrise enn helsekrise for de fattigste landene i Afrika.

- Hva er et hjemmekontor i Øst-Kongo eller Malawi? For folk i det sørlige Afrika handler det om å skaffe mat på bordet. Nå kan vi stå overfor en sultkatastrofe vi ikke har sett maken til siden 1990-tallet. Dette kan bli en katastrofe vi ikke aner omfanget av, sier Ulstein.

Trenger penger

Sammen med statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har Ulstein de siste ukene jobbet hardt for å få flere nasjoner med i spleiselaget CEPI, koalisjonen som nå forsøker å hurtigframstille en vaksine mot coronaviruset.

Norge er hovedsponsoren i prosjektet, men for å få en kvalitetssikret vaksine på markedet i løpet av det neste drøye året, må flere inn med penger.

Blant dem som står klare som kjøpere av en virkningsfull vaksine, er den internasjonale organisasjonen GAVI.

GAVI sørger for vaksiner i de aller fattigste landene i verden, og var også en pådriver for Ebola-vaksinen som nå danner grunnlaget for utviklingen av corona-vaksiner.

Tidligere helseminister Dagfinn Høybråten var styreleder i GAVI på den tida, og er nå generalsekretær i hjelpeorganisasjonen Kirkens Nødhjelp.

Svakere rustet

Også Høybråten er bekymret for hva som kan ramme de fattigste landene når coronaviruset spres for alvor.

- De møter denne epidemien langt svakere rustet enn det for eksempel vi gjør. Vi har et godt utviklet smittevern, vi har et lovverk på plass, mens mange av de fattige landene har langt mindre motstandskraft mot denne krisen. I tillegg kommer dette oppå andre kriser i mange av disse landene. Det kan være krig, terror, tørke, flom eller andre miljøkatastrofer. Mange av landene har store populasjoner av internt fordrevne og flyktninger fra andre land. Disse bor gjerne i store leire der en slik epidemi vil være veldig ødeleggende og dødelig, sier Høybråten til Dagbladet.

- Du er bekymret for disse landene?

- Definitivt. Dette er en global krise, men den kommer til å ramme de fattigste landene mange ganger hardere enn det den rammer oss. Og vi vet at vi er hardt rammet, med nesten hele samfunnet lukket. Det ser vi at også de fattige landene er i ferd med å gjennomføre nå, men dilemmaet med nedlukking er at det også rammer den humanitære innsatsen. Under ebola-krisen klarte man å holde grensene åpne slik at nødhjelpen kom fram, men nå er alt i ferd med å stenges.

Tror på dugnadsånden

Utviklingsminister Ulstein tror også mange utviklingsprosjekter kommer til å stoppe helt opp i kjølvannet av corona-pandemien, men tror dugnadsånden som preger vårt samfunn nå også vil gjøre seg gjeldende når de fattige landene må gjenoppbygges.

Inntil videre er det stille før stormen i Afrika. Hvordan de neste månedene blir, er umulig å spå, mener Dagfinn Høybråten.

- Dette viruset er ekstremt smittsomt og dødelig i noen grupper av befolkningen. De scenarioene vi ser i vår del av verden nå, kan bli verre i den fattige delen av verden. I all den kunnskapen vi mangler, er det sikkert å si at dette vil prege verdens helse og økonomi på en måte som ikke likner noe vi har sett i vår levetid. Nå er det viktig at vi klarer å håndtere denne krisen internt i vårt eget land, men at vi samtidig også klarer å løfte blikket og støtte de som blir enda hardere rammet enn oss selv, sier Høybråten til Dagbladet.

Hele Norges coronakart