Umulig å hindre bilbomber

LONDON (Dagbladet): Det er bare et halvt år siden amerikanerne forsterket sin ambassade i London med betongblokker rundt bygningen - for å hindre noen i å plassere en bilbombe der. Terroristene valgte ikke London denne gang. De valgte USAs svake punkter i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det siste har Jihad-bevegelsen i Egypt truet amerikanerne med at de skal bli straffet på en 'måte de forstår' hvis de ikke stopper sanksjonene mot Irak. Irak, Sudan og Libya og en rekke grupper og land er antiamerikanske og dermed i søkelyset. Midt-østen er under sterk mistanke etter at det ble meldt fra Nairobi at en arabisk-talende mann var arrestert etter bombingen. Det ble også meldt om skuddveksling utenfor ambassaden før bomben eksploderte.

Vanskelig å straffe

Hittil har Afrika vært forskånet fra denne formen for terrorisme, og de amerikanske ambassadene har vært relativt ubeskyttede. President Clinton lover at de skyldige skal bli straffet, men det har tidligere vist seg svært vanskelig.

I 1984 døde 14 mennesker da Beirut-ambassaden ble ødelagt av en selvmordsbomber. De som sto bak er ikke blitt arrestert og straffet.

Den grusommer Lockerbie-ulykken over Skottland i 1988, der 270 mennesker omkom, har aldri kommet for retten. Riktignok sitter to mistenkte arrestert i Libya, men sjansene for å få dem for retten synes små. I 1985 ble en amerikansk marinestasjon i Libanon angrepet, og amerikanerne trakk seg ut.

I 1996 ble Dhahran flybase i Saudi-Arabia angrepet og 23 amerikanere drept. De skyldige er enda ikke funnet trass i intens etterforskning.

På jakt

Denne gangen vil politiet i Kenya og Tanzania jobbe sammen med amerikanske eksperter. Britene, som tradisjonelt har stor innflytelse i området, er også engasjert i etterforskningen. Om alle disse anstrengelsene fører fram, er for tidlig å si. Erfaringen viser at det er lett å plassere bilbomber og vanskelig å finne de skyldige i de grumsete terroristmiljøet.