-Umulig å jukse

BRENSHOLMEN: - Vi pepres med kontroller. Det er ikke praktisk mulig å jukse, så tett som vi etterforskes, mener mottakseier Trond Lorentzen. Fredag fikk han uanmeldt besøk av inspektør Inge Thomassen fra Fiskeridirektoratets kontrollverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fiskerinæringa er Inge Thomassen og hans kolleger like velkomne som parkometervakter blant bilister. De dukker opp når du minst venter det, og plutselig vanker det bot. Det hender Thomassen blir skjelt ut. Men som regel er folk hyggelige og byr på kaffe. Thomassen drikker ikke kaffe.

Rikets tilstand

Tonen er høflig ved Ivan Lorentzen Fiskeforretning ved Brensholmen, en times kjøring fra Tromsø. Trond Lorentzen, tredje generasjon bedriftseier, tar imot med et smil.

- Ka du si, Inge? Ska' du vær' med inn og se på rikets tilstand? flirer han.

Ivan Lorentzen Fiskeforretning har ei mottakskai og et produksjonsanlegg. Bedriften kjøper rund (ubehandlet) fisk fra 50 faste sjarker og seks større fiskebåter - foredler og salter fisken og selger til eksport. Akkurat når inspektør Thomassen kommer, glir «Tanja» av Trondheim ut fra kai. Hun har tømt Lorentzens kjølelager for 48 tonn salt sei og torsk.

Uglesett

- Det var mye fisk? sier vi. - Nei da. Lageret tar 150 tonn, sier Trond Lorentzen. Fiskerinæringa er blitt en uglesett bransje. Det snakkes ikke lenger lavt om juks. Det snakkes høyt. Trond Lorentzen er oppbrakt og skeptisk over påstandene som nå bringer vanry over næringa. - Jeg nekter å tro at det foregår systematisk kvotejuks eller underrapportering her inne ved land. Forholdene er gjennomsiktige, og Kontrollverket lever virkelig opp til navnet sitt. Dæm har full kontroll, han Inge og dæm. I sesongene er de innom daglig. En dag hadde de tre inspeksjoner her. Det er rekord. Husker du det, Inge? Inge Thomassen husker den dagen. Heller ikke da fikk Kontrollverket noe på Lorentzen. - Æ har aldri fått bot. Det e' æ stolt over, sier han. Så gjør han klar papirene for Kontrollverkets mann.

Lei seg

Når inspektør Thomassen - blant 30 bryggesedler - finner én som ikke er fylt ut skikkelig, blir Lorentzen lei seg. Ingen av partene har signert. Men feilen er neppe bevisst. Den beskjedne fangsten står nemlig beskrevet: 174 kilo torsk, og åtte kilo steinbit. - Det er ikke her på land det jukses. Kontrollverket bør heller bruke ressursene på de store trålerne. Siling og dumping av fisk er langt alvorligere enn småglipper på land. Jeg har holdt på med dette i 21 år og kjenner meg ikke igjen i kritikken som er reist, sier Trond Lorentzen.

<B>SJEKKER VARENE:</B>-Dette ser ok ut, sier kontrollør Inge Thomassen, som dukker uanmeldt opp på mottakskaia til Ivan Lorenzen. Fiskeforretning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer