- Umulig å redde presidentens liv

Nå forteller Sue Carrico om hatbrevene og dramaet da hennes mann ble legen som tok imot den blødende John F. Kennedy på sykehuset, og desperat prøvde å redde presidentens liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENTON (Dagbladet): Sue Carricos mann, Charles Carrico, var den unge legen som desperat og først helt alene forsøkte å redde presidentens liv.

Da Sue Carrico puslet som dagmamma for egne og venners barn, og nyhetsanker Walter Cronkite avbrøt såpeoperaen på TV for å melde at John F. Kennedy var skutt, skjønte hun først ikke at det var mannen som tok imot den blødende presidenten.

- Jeg burde jo ha skjønt det, sier Carrico til Dagbladet, hjemme i stua i Denton utenfor Dallas.

- Jeg var rystet, som alle andre, jeg var i sjokk. Det var ingen naboer i umiddelbar nærhet, så det ble til at jeg snakket om det som skjedde med det eldste barnet jeg passet — en femåring.

Presidentblod på skjorta Hun prøvde å ringe mannen på Parkland for å si hva som hadde skjedd, men det gikk ikke verken å ringe inn til eller ut fra sykehuset. Morgenen etter reiste hun til Parkland for å hente mannen og doktor James Baxter. Bilturen hjem var spesiell.

- Charles hadde blod på skjorta, sier Sue.

Det var president John F. Kennedys blod.

HUSKER MANNENS INNSATS: Enka etter legen James Carrico bor fortsatt i forstaden Denton der de flyttet etter drapet på presidenten. Carrico var legen som først tok i mot president Kennedy på Parkland-sykehuset i Dallas etter de fatale skuddene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
HUSKER MANNENS INNSATS: Enka etter legen James Carrico bor fortsatt i forstaden Denton der de flyttet etter drapet på presidenten. Carrico var legen som først tok i mot president Kennedy på Parkland-sykehuset i Dallas etter de fatale skuddene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Noen leger tok vare på skjortene - og vi skjønte jo seinere at vi selvsagt burde ha spart den som et minne. Men han hadde ikke så mange dresskjorter, så den gikk rett i vasken, sier Sue Carrico og smiler.

- Jeg husker ikke så mye av den første samtalen. Men de var, om ikke i sjokk, så i hvert fall i en tilstand der de forsto at noe virkelig stort hadde skjedd.

Hatbrev Tiden umiddelbart etter Kennedy-drapet var krevende.

- Legene snakket ikke så mye om det som hadde skjedd. De syntes det var forferdelig, de mente pressen skrev mye feil, og vi fikk umiddelbart hatbrev i posten. Det var ille å få disse brevene, og FBI ble også koblet inn, forteller Sue Carrico.

- I et brev ble mannen min anklaget for å være kubaner, en kubansk lege som lot presidenten dø. FBI fikk det brevet.

Paret snakket ikke mye om det de hadde opplevd.

- Han holdt historien om den dagen mye for seg selv. Det er som folk som har opplevd krig. De holder opplevelsene sine for seg selv.

- Kunne ikke reddes En ting var Charles Carrico imidlertid klar på.

BLE ALDRI SENDT: Brevet fru Carrico skrev, men aldri sendte, til Jackie Kennedy dagen da presidenten ble drept. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
BLE ALDRI SENDT: Brevet fru Carrico skrev, men aldri sendte, til Jackie Kennedy dagen da presidenten ble drept. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Der drapet på Kennedy er blitt gjenstand for uendelige mengder konspirasjonsteorier, og flesteparten av amerikanerne fortsatt ikke tror på den offisielle versjonen, var Charles Carrico som behandlet presidenten aldri i tvil.

- Han trodde aldri på noen av disse teoriene. De behandlet sårene de fant, men det var ikke mulig å redde presidentens liv. Han vitnet for Warren-kommisjonen og festet lit til deres rapport, sier Sue Carrico.

Warren-kommisjonen gransket drapet og fant at Lee Harvey Oswald var alene om skuddene.

Brevet til Jackie Paret fikk hatbrev på døra. Men Sue Carrico har også skrevet brev selv — som hun aldri har fått seg til å sende. Carrico skrev brev til Jackie Kennedy, som satt ved siden av sin mann da han ble drept.

I brevet til presidentfruen skriver Sue Carrico:

- Nå som denne grufulle dagen nærmer seg slutten føler jeg at jeg må uttrykke min sympati med deg. Livene våre har plutselig rørt så nære hverandre. (...) Min mann føler en ekstrem respekt for deg og ditt mot i de forferdelige minuttene. Jeg føler at Gud har gitt ham den største og tristeste æren i hans liv. (...) Å behandle din mann de siste minuttene av hans liv, er noe han aldri vil glemme.

I november samme år forberedte hun enda et brev - med det første vedlagt. Men heller ikke det ble sendt.

Samme frisør som Lee Da president Kennedy ble skutt bodde paret i Irving i Texas. Det gjorde også Marina Oswald, Lee Harvey Oswalds kone. Etter Kennedy-drapet viste det seg at Lee Harvey Oswald hadde brukt samme frisør som Sues mann.

HATPOST: Carrico-paret fikk både trusselbrev og hatpost etter Kennedys død. Her er bare ett av flere brev. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
HATPOST: Carrico-paret fikk både trusselbrev og hatpost etter Kennedys død. Her er bare ett av flere brev. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Frisøren fortalte at Oswald var veldig paranoid. Han prøvde hele tiden å følge med i speilene mens han ble klippet, sier Sue Carrico og ler.

Hun sier hun omsider har klart å ta inn over seg hva som skjedde, og mannen havnet midt oppi. Hun er imidlertid ikke blitt invitert til den høytidelige seremonien i Dallas 22. november.

- Arrangøren var faktisk gift med en annen lege - jeg hadde trodd jeg kanskje fikk en invitasjon. Men jeg er ikke sur.

SYKEHUSET: Her på Parkland-sykehuset i Dallas jobbet Charles Carrico. Det var hit president Kennedy ble kjørt da han var blitt skutt. Foto: AP / NTB scanpix
SYKEHUSET: Her på Parkland-sykehuset i Dallas jobbet Charles Carrico. Det var hit president Kennedy ble kjørt da han var blitt skutt. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer