- Umulig å samarbeide med Frp

Byrådet i Oslo er lei av et balstyrig Frp, og allierer seg med KrF og Venstre. - Hadde Frp oppført seg slik på Stortinget ville det vært fullstendig kaos, hevder Høyres Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år og en dag etter at de tiltrådte er et skandalerammet byråd i Oslo truet av mistillit i flere saker. Neste uke skal bystyret i hovedstaden bestemme om det er grunn til å kaste Fritz Huitfeldts byrådsregjering etter avsløringer om hemmelig millionavtale for styrelederen i Oslo Sporveier, skandalene rundt oppussingen av Frognerbadet og den økonomiske katastrofen på Ullevål sykehus.

Frp har utstedt et generellt mistillitsforslag og Ap og SV vurderer om de vil støtte det.

Treparti-byråd uansett

Byrådslederen virket ikke synlig påvirket av mistilliten. Nærmest uansett utfall vil Huitfeldt fortsette som byrådsleder for et treparti-byråd bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Frp er definitivt uaktuell som sengepartner.

Hemmelige samtaler i lang tid

- Våre erfaringer med Frp er på ingen måte oppløftende. Hadde de oppført seg slik på Stortinget ville det vært fullstendig kaos, sa lederen for Oslo Høyre Per-Kristian Foss på en pressekonferanse i kveld.

Foss mener dårligere økonomiske tider gjør det nødvendig for Høyre å samarbeide med andre partier. Men trepartibyrådet vil ikke få flertall uansett.

- Men det vil bare gjøre det nødvendig å få støtte fra ett parti, enten Ap, SV eller Frp for å få flertall fra sak til sak, sier Heidi Larssen, gruppeleder i Oslo Høyre.

Hun mener at de ville innlede samarbeidsforhandlinger uansett mistillitsforslag eller ikke. Det har vært hemmelige samtaler mellom de tre partiene over lengre tid, og det nye byrådet vil trolig være klart i desember.