Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Umulig å se forskjell

Dette er en av 40 kortterminaler som er brukt til å svindle korteiere.

BRUKT TIL SVINDEL: Denne bankterminalen inneholder utstyr som gjør at kortet ditt blir kopiert når du drar det giennom på vanlig måte. FOTO: HANS-MARTIN THØMT RUUD
BRUKT TIL SVINDEL: Denne bankterminalen inneholder utstyr som gjør at kortet ditt blir kopiert når du drar det giennom på vanlig måte. FOTO: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) 3500 kort skal være skimmet bare på én Joker-butikk på St.Hanshaugen i Oslo.

Oslopolitiet har pågrepet to menn i en sak som dreier seg om omfattende tyveri av bankterminaler og skimming på Østlandet.

Etter det Dagbladet erfarer ble en av de siktede, en 25 år gammel av utenlandsk opprinnelse, pågrepet da han var på vei ut av landet.

- Umulig å oppdage
Politistasjonssjef Bjørn-Åge Hanssen ved sentrum politistasjon i Oslo sier det er umulig for publikum å se at svindlere har klusset med kortterminalene.

- Svindelskimming er en veldig komplisert operasjon som skjer inni maskinen. Derfor ser terminalen helt vanlig ut, og det er umulig for publikum å se forskjell. De som driver med denne typen svindel, må vite hva de gjør, sier Hanssen til Dagbladet.

Han anmoder deg til bare å bruke chip og ikke magnetstripe når du betaler med kort.

- Antakelig vil banken din oppdage svindelen før deg. Men hvis du finner det ut selv, må du ringe banken straks, sier Hanssen.

BARE BRUK CHIP: Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor, ber deg la være å bruke stripen på bankkortet når du handler. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
BARE BRUK CHIP: Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor, ber deg la være å bruke stripen på bankkortet når du handler. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet Vis mer

- Bare bruk chip
Han får støtte fra Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes standardiseringskontor.

- Det er når du drar stripen igjennom kortleseren at kortet blir kopiert. Derfor er det lurt bare å bruke chip, sier Kvalheim.

Han presiserer at publikum ikke skal tape penger på dette og at bankene skal dekke hele tapet.

Nå er Bankenes Standardiseringskontor, i samarbeid med en rekke banker, Bankenes Betalingsentral (BBS) og politiet i gang med å sikre at liknende svindelforsøk ikke skal skje igjen.

120 000 terminaler
i Norge
Men det er en omfattende jobb ettersom det er hele 120 000 kortterminaler i Norge.

- Kortterminalene hvor det har foregått svindel er tatt ut av systemet. Folk kan føle seg trygge på å handle med kort. Alternativet, altså å gå rundt med masse kontanter, er langt verre, sier Kvalheim.


Ble svindlet

En av dem som er blitt svindlet på en Joker-butikk i Oslo, er Inger Arntsen (35).

- Banken tok kontakt med meg forrige mandag og fortalte at kontoen min var tappet for 10 000 kroner, sier Inger Arntsen (35), som har brukt Joker-butikken på St. Hanshaugen som sin faste nærbutikk i en årrekke.

Da hun fikk vite om skimmingetterforskningen gjennom Dagbladet.no i går, fattet hun raskt mistanke til at noen med en form for tilknytning til butikken kan ha vært involvert.

SVINDLET:Inger Arntsen (35) ble svindlet på Joker-butikken på Geitmyrsveien på St.Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat
SVINDLET:Inger Arntsen (35) ble svindlet på Joker-butikken på Geitmyrsveien på St.Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Jeg bruker vanligvis bare chip-en på korten, men der ble jeg alltid bedt om å bruke magnetstripa den siste tida. Jeg tenkte ikke noe mer over det, jeg har handlet der i sju år, sier 35-åringen, som fikk pengene refundert fra kortselskapet etter rundt to uker.

Hun kunne ikke se noe unormalt med kortterminalen før hun trakk kortet.

40 terminaler stjålet
Oslopolitiet holdt i ettermiddag en pressekonferanse angående svindelforsøkene.

- Rundt 40 terminaler er stjålet, hvorpå de har blitt manipulert og satt inn i andre butikker og kiosker. Der har bankkortene til mange kunder blitt skimmet, sier stasjonssjef Bjørn-Åge Hanssen ved Sentrum politistasjon.

To menn er pågrepet i forbindelse med disse svindlene.

På grunn av det store omfanget tror politiet flere enn de to er involvert i saken.

Oslopolitiet har vært i kontakt med omkringliggende politidistrikter, noe som tyder på at svindelforsøkene kan være spredd over store deler av Østlandet.

Verken bankene eller politiet har på nåværende tidspunkt oversikt over hvor mange som har blitt rammet av dette eller hvor omfattende svindelen er.

Politiet har innhentet overvåkingsbilder fra flere av skimmingsåstedene og går gjennom skimmingmetodene for å kontrollere om det er noe sammenheng mellom de ulike tilfellene.

SVINDLET: Halvor Sæther (61) og Jardal Rike (19) ble svindlet på denne Joker-butikken i Geitmyrsveien på St.Hanshaugen i Oslo. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
SVINDLET: Halvor Sæther (61) og Jardal Rike (19) ble svindlet på denne Joker-butikken i Geitmyrsveien på St.Hanshaugen i Oslo. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media