PÅ TIGGERFERD: FN´s høykommissær for flykninger Filippo Grandi møtte utenriksminister Børge Brende i Oslo i fredag. Grandi ønsker seg både penger og at Norge tar imot flere flyktninger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ TIGGERFERD: FN´s høykommissær for flykninger Filippo Grandi møtte utenriksminister Børge Brende i Oslo i fredag. Grandi ønsker seg både penger og at Norge tar imot flere flyktninger. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Umulig å si at man vil hjelpe i nærområdene i stedet for å ta imot flyktninger

FNs høykommissær med hilsen til Siv Jensen og Sylvi Listhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Siv Jensen, Sylvi Listhaug og resten av toppene i Fremskrittspartiet er samlet til landsmøte på Gardermoen, kommer FNs høykommissær for flyktninger med et spark til Frp-linja om at vi heller må hjelpe i nærområdene enn å ta imot flyktninger og asylsøkere her i Norge. Flyktningkrise, innvandring og integrering vil bli debattert på landsmøtet hele helga og flere resolusjonsforslag om temaet er meldt inn. 

-  Man kan ikke velge det ene i stedet for det andre. Alt trengs på hver sin måte. Jeg er enig i at man ved å gi mer penger til nærområdene så kan man stabilisere situasjonen der. Men man vil alltid ha et problem med de som trenger å flykte. Kanskje er de ekstra sårbare, til og med i det landet som de har flyktet til. Det er umulig å si at man må gjøre det ene i stedet for det andre, sier høykommissær Filippo Grandi til Dagbladet.

- Men Norge har begrensede ressurser. Kommer pengene våre best til nytte i nærområdene, eller ved å bruke dem til å ta i mot flyktninger til Norge?

- Norge har selvsagt begrensede ressurser som alle andre, men i fjor gjorde dere en kjempejobb og tok i mot 30 000 flyktninger og asylsøkere. I år kommer det til å komme færre. Men det er viktig å bosette og der er Norge veldig flinke.

Han er godt kjent med det såkalte Flyktningforliket i Stortinget, og sier han er takknemlig for det Norge gjør, men han legger ikke skjul på at han gjerne hadde sett at vi tok imot enda flere.

- Norge er flinke. Dere lovet å ta imot 8000 over tre år, men jeg håper dette kan bli utvidet videre, sier mannen med den formidable oppgaven der er å håndtere all verdens flyktningstrømmer.

Fikk penger Han er i Norge på en liten tiggerferd og fikk med seg 450 millioner kroner hjem til FN-organisasjonen. 50 millioner kroner kan han få bruke nesten som han vil, og 400 millioner er til Syria-konflikten.

- Du kommer til å trenge disse pengene håper jeg, sa Børge Brende da de signerte på avtalen om bidraget.

Men så tenkte han seg om et sekund.

- Det vil si at jeg håper du ikke trenger dem, men regner med at du gjør det, fortsatte han.

Grandi takket og bukket for bidraget, skrøt av Norge og sa han håpet at dette kunne inspirere andre land. For lite tyder på at Brende får oppfylt håpet om at pengene ikke vil trengs.

Nye ruter Grandi synes det er vanskelig å si noe om hva som venter i år. Flyktningstrømmen fra Tyrkia er blitt begrenset av avtalen med EU, men den store bekymringen nå er hva som kan skje fra Libya og Egypt.

- Det man ikke vet er hvor mange menneskesmuglerne faktisk har klart å få inn i Libya. Alle disse ønsker jo å dra videre. I flere europeiske land er det nå bekymring for at vi på nytt vil havne i en situasjon der det også kommer mange irregulære flyktinger. Folk som flykter av økonomiske årsaker. Vi ser for eksempel i Libya at det kommer mange fra Nigeria, Gambia og Senegal, sier utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

Han tror Europa er bedre rustet i år enn det kaoset som rådet i fjor.  Begge sier de ikke aner hva vi har i vente.

- Tallene vi får spriker så mye og det er stor usikkerhet. Det viktige er at EU samler seg og får til et samarbeid der alle bidrar. Og en ting er sikkert: Om vi ikke stopper disse krigene vil folk fortsette å flykte, sier Grandi.