PREGET: Norske soldater i Afghanistan tente i går kveld lys for de falne soldatene. Dagen i dag er en tung dag for hele Sjøforsvaret, forteller admiral og generalinspektør Haakon Bruun-Hanssen. Foto: FORSVARET
PREGET: Norske soldater i Afghanistan tente i går kveld lys for de falne soldatene. Dagen i dag er en tung dag for hele Sjøforsvaret, forteller admiral og generalinspektør Haakon Bruun-Hanssen. Foto: FORSVARETVis mer

- Umulig å si at sikkerheten var god under operasjonen

Generalinspektør for Sjøforsvaret beskriver dagen i dag som en svært tung dag, spesielt for de som deltok i operasjonen der fire norske soldatene ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er et forferdelig tap, som berører alle i Sjøforsvaret, sier generalinspektør for Sjøforsvaret, admiral Haakon Bruun-Hanssen, til Dagbladet.

- Sjøforsvaret er en stor organisasjon, men den er ikke større enn at folk kjenner og kjenner til det personellet som er sendt til Afghanistan, sier han.

- En tung dag Bruun-Hanssen kjente de drepte, og omtaler dem som noen av Norges dyktigste soldater.Han er deres øverste sjef innenfor Sjøforsvaret

- Det er mange som opplever dette som veldig tungt. Vi har 25 prosent av kystkommandoen i Afghanistan, og belastningen er vanskelig å sette ord på. Dagen i dag oppleves som en tung dag i hele sjøforsvaret.

- Jeg registrerer at soldatene tar det veldig tungt i Norge, og da kan vi regne med at de som er der nede og deltok i operasjonen tar det enda tyngre.

Økt risiko - Afghanistan har vært farlig helt siden norske styrker gikk inn. Risikoen har vært der hele tiden, men den har økt i nordområdene der de norske soldatene befinner seg den siste tida.

DREPT: Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond André Bolle
(41), Christian Lian (31). Foto: FORSVARET
DREPT: Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond André Bolle (41), Christian Lian (31). Foto: FORSVARET Vis mer

Han forteller at de prøver å mestre risikoen slik at tapene blir begrenset.

En FN-rapport frigitt 19. juni slår fast at sikkerheten har forverret seg i Afghanistan siden styrkene kom. Sammenlignet med året før, har antall veibomber steget med 94 prosent, ifølge rapporten. I tillegg skjer det gjennomsnittlig tre selvmordsangrep i uka.

- Hvorfor skjer denne forverringen?

- Det er det ikke noe enkelt svar på. Vi ønsker gjennom å skape stabilietet lokalt og trene og øve opp afghanske soldater og politi å bedre sikkerheten. Vi møter økt motstand, og det kan ha sammenheng med at vi presser Taliban og andre fraksjoner i større grad enn vi gjorde før, sier Bruun-Hanssen.

- Umulig å si at sikkerheten er god Avdelingen som i går mistet fire soldater, ble 2. mai i år utsatt for et kraftig bakholdsangrep. I alt ni norske soldater ble den gangen skadd, og både da og i går var soldatene på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere.

ÆRESVAKT: Latviske soldater står æresvakt utenfor containerene hvor de døde ligger i Meymaneh leir. Foto: FORSVARET
ÆRESVAKT: Latviske soldater står æresvakt utenfor containerene hvor de døde ligger i Meymaneh leir. Foto: FORSVARET Vis mer

- Det er umulig å si at sikkerheten rundt slike operasjoner er god når vi mister fire soldater. Men vi jobber for å forhindre at det skjer, sier Bruun-Hanssen.

Han legger til at soldatene er ute nesten daglig, og at det store flertallet av operasjonene skjer uten nevneverdig risiko eller hendelser.

- Av og til møter vi Taliban og andre som vi må møte ild mot. Noen er omtalt i media, noen ikke. Hittil har vi sluppet de mest alvorlige hendelsene, sier han.

- Gjennom treningen, materialet vi bruker og måten vi opererer på prøver vi å minimalisere risikoen det er ved å operere ute.

Framgang humanitært - Er avdelingen de fire norske tilhørte den norske som er utsatt for mest risiko?

SAMME OMRÅDE: Dette er et arkivbilde av en militær kolonne fra PRT Meymaneh som kjører på ringveien i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, det samme området som eksplosjonen i dag skjedde. Foto: FORSVARET
SAMME OMRÅDE: Dette er et arkivbilde av en militær kolonne fra PRT Meymaneh som kjører på ringveien i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, det samme området som eksplosjonen i dag skjedde. Foto: FORSVARET Vis mer

- Nord-Afghanistan er, sett i NATO-perspektiv, et relativt rolig område av landet. Sett med norsk perspektiv er det vanskelig å slå fast om de er den avdelingen knyttet til mest risiko.

Samtidig som at de ser at trusselen i nordområdene har vært økende, forteller man at man ser framgang når det gjelder det humanitære.

- Samtidig som vi møter mye motstand, ser man klare tegn på bedring og framgang når det gjelder skolesystem, veinett og velverd.

- Hvordan forklarer du en forverring på sikkerhetsfronten og en forbedring humanitært?

- EN TUNG DAG: Generalinspektør for sjøforsvaret, admiral Haakon Bruun-Hanssen, forteller at det er en trist dag for sjøforsvaret. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
- EN TUNG DAG: Generalinspektør for sjøforsvaret, admiral Haakon Bruun-Hanssen, forteller at det er en trist dag for sjøforsvaret. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

- Når man ikke utfordrer Taliban, vil risikoen være lav. Men da vil man ikke se en forbedring i Afghanistan. Målet er å få et fredelig og stabilt styre og bekjempe terrorisme.

Han ønsker ikke å si noe om at angrepet på de norske soldatene kan være et hevnangrep.

- Jeg vil ikke konkludere med noe. Jeg vil avvente med det til man har fått evaluert hva som har skjedd.