- Umulig å si hvor det gikk galt

Tungt dagen derpå for arrangøren av sauna-VM i Finland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HEINOLA (Dagbladet): Gårsdagens finale i sauna-VM i den finske byen Heinola endte tragisk. Mens den russiske deltakeren Vladimir Ladyzhenskiy døde av skadene han pådro seg i den 110 grader varme saunaen, ble finske Timo Kaukonen fraktet på sykehus.

- Han har blitt fraktet fra Lahti til Helsinki. Tilstanden hans er alvorlig, men stabil for øyeblikket, sier arrangør Ossi Arvela til Dagbladet.

- Er det fare for livet hans?

- Jeg vet ikke, det er vanskelig å si. Men selvsagt, de første timene er mest kritiske og nå har det gått femten timer.

For Arvela har de siste timene vært svært tunge.

- Jeg og resten av staben her er selvsagt sjokkert. Vi tilbrakte mye tid sammen sist kveld, og har hatt en psykolog der med oss hele tiden. Vi har gitt den samme hjelpen til russerne som fortsatt er i Heinola, og en del hjelp til konkurrenter og staben her.

Vet ikke hva som gikk galt
- Hvor gikk det galt?

- Det er umulig å si. I går var alt så normalt som det kan være. Konkurrentene forberedte seg som vanlig med å drikke vann og ta dusjer, og i saunaen kom de fire første ut smilende og ved god helse, sier Arvela.

- Var dette første gang dere benyttet denne saunatypen?

- Nei, det var andre gang, så vi har erfaring med disse saunaene. Det er ikke noe nytt, og sist år var det ikke problemer i det hele tatt.

- Hva var den lengste tida i saunaen i fjor?

- Seks-sju minutter, så tida var ikke problemet her, sier Arvela.

- Aldri mer
Som en del av konkurransen måler arrangørene hele tiden luftfuktighet, temperatur og oksygennivå i saunaen, samtidig som alt filmes. Dette er data som i følge Arvela nå er overlevert til politiet. 

- Og i forhold til staben og førstehjelpen gikk alt etter boka.

Politiet i Heinola melder imidlertid om at det ikke vil bli noen etterforskning, siden ingen kriminell handling er blitt begått. Arvela er uansett klar på at gårsdagens tragedie markerer den definitive slutten på sauna-konkurransen i Heinola.

- Jeg kan ikke se meg selv arrangere noe slikt noensinne igjen, og hele organisasjonen og ledelsen i Heinola kommune tok en umiddelbar beslutning: Aldri mer.

Ikke overrasket
For Heinolas innbyggere er det også en trist dag, men i følge Jarkko Granqvist (40) kom ikke ulykken som noen overraskelse.

- Jeg tror mange mennesker har forventet at denne typen ting kunne skje en dag.

- Så dette var ikke uventet?

- Jeg tror ikke det.

Granqvist kjenner flere av de involverte i arrangementet, og fikk høre om ulykken da noen venner ringte ham i natt.

- Det må være forferdelig for dem, tror han.

- Galskap
Selv har Granqvist aldri vært spesielt interessert i saunakonkurransen, selv om han har vært tilskuer ved en anledning.

- Det er galskap. Personlig trives jeg bedre i saunaen uten å konkurrere. Da kan kan sitte i 15-20 minutter og ta det rolig i stedet for to-tre minutter og kjenne at det brenner.

Han er ikke den eneste som er kritisk til konkurransen. Pasi Löfgren (20) fikk vite om ulykken i dag da han og kjæresten var nede ved konkurranseområdet. Som Granqvist trives også han i saunaen, men han har lite til overs for sauna-VM.

- Jeg liker det ikke. Det er en dum konkurranse.

TUNGT: Ossi Arvela forteller at han har mottatt støttemeldinger på telefon og sms fra mange av deltagerne i gårsdagens sauna-VM, som endte med et dødsfall.
TUNGT: Ossi Arvela forteller at han har mottatt støttemeldinger på telefon og sms fra mange av deltagerne i gårsdagens sauna-VM, som endte med et dødsfall. Vis mer