Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Umulig å si når de kan flytte inn igjen

De 65 beboerne som er evakuert i Halden må vente til det er foretatt nøye undersøkelser i rasområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et jordras tirsdag kveld førte til at alle de 65 beboerne i en boligblokk i Refneveien i Halden ble evakuert.

Jordutglidningene under bygningen ble først sprekker i jorda i slutten av forrige uke, som har vokst seg kraftig i løpet av helga. Det førte til at Norges Geotekniske Institutt (NGI) rådet politiet til å evakuere bygningen i dag.

- Vi vurderte det til at det var greiest å evakuere blokka. Folk skal kunne føle seg trygge, sier leder for NGIs naturfareavdeling, Anders Solheim, til Dagbladet.

Vil bore I morgen starter undersøkelsene i området. Solheim vil ikke spekulere i hvor lenge det er før beboerne kan flytte inn igjen i bygget. Han vet heller ikke hva undersøkelsene vil vise.

- Det er umulig å si hvor lenge de blir evakuert. Sannsynligheten for at det skal skje noe er liten, men konsekvensene vil jo være enorme. Vi har bestilt en borerigg som skal ta prøver av jorda. Det er et nøye arbeid som skal gjøres på stedet, sier Solheim.

- Vi frykter at en stor belastning som følge av utglidningen kunne skadet pælene bygget står på, eller så kunne utglidningen ført til et størrre skred, sier han.

Ingen skadd Solheim vil ikke spekulere i hva risikoen for nye ras kan være.

- Det vil trolig ikke skje noe dramatisk i løpet av natta. Men det er vanskelig å se hvordan vi vurderer den umiddelbare risikoen før vi har tatt prøver, sier han.

Politiet opplyser til Dagbladet at ingen ble skadet i forbindelse med raset eller evakueringen av bygningen.

Operasjonsleder Lars Stenerud sier det ikke er fare for liv og helse, og at ingen er skadet. 

- Alt foregikk i rolige former, vi evakuerer blokka der nå. Det er ikke noe fare for liv og har ikke vært noen skader. Vi tar likevel alle forholdsregler og evakuerer boligblokka, sier Stenerud.

GLIDD UT: Før helga ble det registrert sprekker i jorda. I løpet av helga har jordutglidningen blitt betraktelig større. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GLIDD UT: Før helga ble det registrert sprekker i jorda. I løpet av helga har jordutglidningen blitt betraktelig større. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart