Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Umulig å skille mellom politi og narkobander

Narkokartellene opererer med biler, skilt og uniformer som er identiske med politiets.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vanlige mexicaneres tro på at myndighetene kan få bukt med den økende narkotikarelaterte volden er lav. I noen byer vet ikke engang innbyggerne hvem det virkelige politiet er.

Flere av kartellene, blant annet Los Zetas og La Familia Michoacana, dreper nemlig folk på åpen gate - i politiuniformer.

Uniformene, skiltene og til og med bilene er nærmest identiske med politiets egne og gjør det umulig for innbyggerne å skille mellom politi og skurk.

Dekker til ansiktene At kartellmedlemmene kler seg i mørke uniformer er ikke noe nytt, men uniformene blir altså mer og mer like politiets egne. Politiet går i tillegg med sorte masker eller tildekkede ansikter, noe som gjør det ekstra vanskelig å kjenne dem igjen.

Det mest kjente eksemplet er muligens da medlemmer fra et kartell kledde seg i uniformer fra Agencia Federal de Investigación (AFI) og klarte å få en gruppe fanger ut av et fengsel i Zacatecas på under fem minutter.

I flere byer i nord er innbyggerne redde for å forlate husene, og de mange soldatene og politimennene som patruljerer i gatene gir ingen følelse av trygghet. Snarere tvert imot. Kartellene har stor makt og er ofte bedre rustet til kamp enn hæren og politistyrkene.

Tungt bevæpnet Krigen mellom mexicanske myndigheter og kartellene blir stadig blodigere. Forrige uke ble en konvoi med tungt bevæpnede menn overfalt like ved Ruiz på Mexicos stillehavskyst, skriver STRATFOR på sine hjemmesider. 29 ble drept og tre skadet, noe som er høye tall selv for Mexico. De bevæpnede mennene skal ha vært medlemmer av det beryktede Los Zetas-kartellet.

Bilder fra stedet viser at konvoien bestod av flere pickup biler, to av dem pansrede. Bildene viser også en tung lastebil med åpent lasterom som mest sannsynlig transporterte troppen.

De fleste døde i bilene de befant seg i, noe som tyder på at de ikke har hatt tid til å komme seg ut før de ble drept. Dette viser hvor godt utrystet kartellene er. Nylig fant politiet et stort våpenlager da de raidet en ranch nord i Mexico. Mexicanske myndigheter hevder minst 90 prosent av alle våpen som beslaglegges i landet kommer fra USA.

Ingen våpen igjen De fleste døde hadde på seg matchende uniformer som ser ut til å være like de nåværende amerikanske marinesoldatenes uniformer og sorte støvler.

VILLE STOPPE VOLDEN: President Felipe Calderón ville ta lederene for kartellene, men kartellene svarte med mer vold. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini
VILLE STOPPE VOLDEN: President Felipe Calderón ville ta lederene for kartellene, men kartellene svarte med mer vold. Foto: AP Photo/Alexandre Meneghini Vis mer

Utifra bildene ser det ut til at ofrene bar en rekke forskjellige rifler. Til tross for tusenvis av brukte patroner på stedet, fant myndighetene kun seks rifler og en pistol, noe som kan tyde på at gjerningsmennene tok med seg mesteparten av våpnene da de forlot åstedet.

Da den mexicanske presidenten Felipe Calderón ville rydde opp i det årelange samarbeidet mellom kartellene og korrupte myndigheter, og satte hæren inn i jakten på narkotoppene, svarte kartellene med samme mynt.

I 2010 ble over 15 000 mennesker drept, og tallene ser bare ut til å øke. Kartellene blir stadig mer nådeløse i sin kamp mot myndighetene og stadig flere sivile, kvinner og barn blir ofre for grusom vold og drap.

GODT BESKYTTET: Politiet viser frem et våpenbeslag gjort etter etter at nesten 50 personer fra to store narkokarteller ble arrestert 28. mai. Foto: AP Photo/Miguel Tovar
GODT BESKYTTET: Politiet viser frem et våpenbeslag gjort etter etter at nesten 50 personer fra to store narkokarteller ble arrestert 28. mai. Foto: AP Photo/Miguel Tovar Vis mer