- Umulig å skille militært mellom Irak og Syria

Det mener islam- og Midtøstenforsker Lars Gule. Forsvarsdepartementet sier det er helt uproblematisk.

FALSK SKILLE: Islam- og Midtøstenforsker Lars Gule mener norske plitikere tegner et urealistisk skille mellom deltakelse i Irak og Syria. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FALSK SKILLE: Islam- og Midtøstenforsker Lars Gule mener norske plitikere tegner et urealistisk skille mellom deltakelse i Irak og Syria. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USA fører nå en kamp mot den ekstreme islamistgruppen Islamsk Stat i både Syria og Irak, og sier de har rett til å forsvare seg mot terror uavhengig av landegrenser. For Norge spiller landegrensene en viktig rolle.

Norge sender fem stabsoffiserer for å hjelpe til med planleggingen av operasjonene i Irak, men både statsministeren, utenriksministeren og forsvarsdepartementet er tydelig på at dette oppdraget stopper ved grensen til Syria.

- Det er en del av den norske politikken at vi skal ha et FN-mandat før vi går inn i væpnede konflikter, sier forsker Lars Gule.

- Vi er invitert av Irak og da kan det bli forsvarlig, legger han til.

- Et umulig skille Han sier det er militært helt nødvendig å føre krigen inn på syrisk territorium fordi man har å gjøre med en grenseoverskridende gruppe, men at dette også betyr at Norge nå er med på en krig i en annen stat. Han mener det er tøv at norske poltikere lager et skille mellom Irak og Syria.

- Politisk kan du leke med et skille, men praktisk er det ikke mulig. Når vi er med i en allianse som angriper Syria er vi også delaktige, sier Gule.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer