- Umulig å skille militært mellom Irak og Syria

Det mener islam- og Midtøstenforsker Lars Gule. Forsvarsdepartementet sier det er helt uproblematisk.

FALSK SKILLE: Islam- og Midtøstenforsker Lars Gule mener norske plitikere tegner et urealistisk skille mellom deltakelse i Irak og Syria. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FALSK SKILLE: Islam- og Midtøstenforsker Lars Gule mener norske plitikere tegner et urealistisk skille mellom deltakelse i Irak og Syria. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA fører nå en kamp mot den ekstreme islamistgruppen Islamsk Stat i både Syria og Irak, og sier de har rett til å forsvare seg mot terror uavhengig av landegrenser. For Norge spiller landegrensene en viktig rolle.

Norge sender fem stabsoffiserer for å hjelpe til med planleggingen av operasjonene i Irak, men både statsministeren, utenriksministeren og forsvarsdepartementet er tydelig på at dette oppdraget stopper ved grensen til Syria.

- Det er en del av den norske politikken at vi skal ha et FN-mandat før vi går inn i væpnede konflikter, sier forsker Lars Gule.

- Vi er invitert av Irak og da kan det bli forsvarlig, legger han til.

- Et umulig skille Han sier det er militært helt nødvendig å føre krigen inn på syrisk territorium fordi man har å gjøre med en grenseoverskridende gruppe, men at dette også betyr at Norge nå er med på en krig i en annen stat. Han mener det er tøv at norske poltikere lager et skille mellom Irak og Syria.

- Politisk kan du leke med et skille, men praktisk er det ikke mulig. Når vi er med i en allianse som angriper Syria er vi også delaktige, sier Gule.

Eystein Kvarving, oberstløytnant og pressetalsman for forsvarssjefen mener det er helt uproblematisk å skille mellom de to operasjonen i Syria og Irak. Oberstløytnanten drar frem et eksempel fra luftoperasjonene i Afghanistan og Irak.

- Begge disse operasjonen ble ledet gjennom et luftoperasjonssenter i Qatar, og det var ikke noe problem å skille mellom disse to helt ulike operasjonene, forklarer han.

- Stabsoffiserene sitter på et høyt nivå i hovedkvarteret og ser på hvordan de kan støtte irakerne i kampen mot IS, forteller Kvarving, og legger til at de også bidrar til vurderingene som gjøres hjemme knyttet til hvordan og om Norge skal bidra ytterligere.

De første ankom hovedkvarteret i Tampa, USA allerede på mandag.
 
Liknende problemstilling Tidligere Generaladvokat Arne Willy Dahl støtter også opp under Kvarving og sier at det slettes ikke er umulig å skille mellom de to operasjonene, selv om USA har et mer uklart skille.

UPORBLEMATISK: Eystein Kvarving ved Forsvarsdepartementet ser ikke problemene med å skille mellom norsk deltakelse i Irak og Syria. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter
UPORBLEMATISK: Eystein Kvarving ved Forsvarsdepartementet ser ikke problemene med å skille mellom norsk deltakelse i Irak og Syria. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter Vis mer

- Et lignende spørsmål ble behandlet i en stortingsmelding for noen år siden. Vi sluttet oss til en konvensjon om forbud mot antipersonellminer. USA ville ikke bli med på dette, forteller han.

Spørsmålet ble dermed i hvilken grad Norge da kunne samarbeide med USA når vi hadde forskjellig praksis. 

- Det offesielle synet endte med at man kunne delta i arbeid i felles staber, forteller den pensjonerte generaladvokaten.

Problematisk mandat Selv om Gule er uenig med Kvarving mener han likevel at verden er nødt til å reagere.

- Her finnes det ingen fasiter. Vi er dømt til å prøve og feile, sier han.

Han håper Norge jobber for et FN-mandat, men sier det er nesten urealistisk at Russland - som støtter det syriske regimet - ikke legger ned veto mot et slikt forslg i Sikkerhetsrådet. Gule mener russerne er bekymret for det han kaller et Mission Creep - en operasjon hvor du fastsetter et mål, for så å endre målet flere ganger underveis. Han bruker Libya som et ekspempel, hvor et FN-mandat var på plass.

- Vi skulle bare hindre Muammar Kadhafi i å massakrere befolkningen, men så ender vi opp med regimeendring, forklarer han.

Bekymret for utfallet Gule mener at Norge bør gå inn for å sende spesialstyrker ned. Dette er norske spesialstyrker godt skikket til, mener han. Problemet er at flere av dem er bundet opp i Afghanistan

- Det å sende inn en stor amerikanskledet styrke er helt ødeleggende. Du må overlate til de regionale aktørene å nedkjempe IS og å trene dem tar langt tid, men det vi kan gjøre er å bruke teknologiske våpen mer presist og dermed redusere sivile tap. 

Sivile tap som igjen kan være med på å øke støtten til de ekstreme grupperingene i både Syria og Irak, ifølge Gule.