- Umulig å slå

KITZBÜHEL (Dagbladet): - Endelig har også jeg vunnet i det hellige fjellet, sier Hermann Maier etter utforseieren som fjernet den siste hvite flekken på merittlista. Men sju østerrikere blant de ni beste er i meste laget for Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seieren i Hahnenkamm-utforen var det eneste Hermann Maier manglet. Fra før hadde han OL-gull, VM-gull og førsteplasser i alle de klassiske utforløypene. Han har lenge klaget over Kitzbühel-traseen, og blitt mistenkt for å furte fordi førsteplassene har uteblitt.

I år tok han storeslem. Fredag vant Maier super-G. I går vant han utfor. Maier er nå på den eksklusive lista over løpere som har vunnet fartsfesten i Kitzbühel to dager på rad. Det har ingen gjort siden Franz Heinzer i 1992.

- Jeg er glad for å ha dette bak meg, sier Maier.

- Maier er utrolig sterk. Det virker som om det er umulig å slå ham, sier Kjetil Aamodt, som ble nummer 16 i går. I dagens slalåmrenn kjører han for sin fjerde kombitittel på rad i Kitzbühel.

Ikke fornøyd

Lasse Kjus ble beste nordmann på femteplass.

- Jeg synes jeg kjører all right, men det er ikke noe å hoppe i taket over. Jeg er over sekundet bak Maier, så jeg er ikke noe fornøyd med dagen.

- Maier virker uslåelig?

- Det er ikke bare Maier som slår meg.

- Du er ikke skremt av Maier?

- Jeg må bare prøve å gjøre mitt beste, og ikke bli skremt av noen.

- Dreper interessen

Men FIS-president Gianfranco Kasper begynner å bli bekymret over Østerrikes seiersfester. Sist søndag sto fem østerrikere øverst på pallen etter slalåmrennet i Wengen. Fredag vant de rød-hvit-røde tredobbelt i super-G-rennet. Det gjentok seg i går, bare dempet av Stephan Eberharters delte tredjeplass med Daron Rahlves fra USA.

- Østerrikes dominans bør ikke vare for lenge. Det vil drepe interessen i andre land, sier Kasper til Dagbladet.

Han understreker at dette går i bølger.

- Det er en stor dominans, men vi hadde den sveitsiske perioden og den franske perioden. Vi har hatt en norsk dominans i nordiske disipliner. Nå er det østerrikerne.

Maks seks

Likevel går nå Kasper inn for tiltak mot totaldominansen.

- Vi vil endre startkvotene slik at hvert land ikke får for mange deltakere i v-cupen. Dette vil utlikne dominansen. Beslutningen tas til våren, sier han.

- Hvor mange bør kjøre v-cup for hvert land?

- Seks løpere er det riktige antallet. Det er ikke bra for de små nasjonene om 10- 11 østerrikere deltar. Da ender løperne fra de små landene på plasseringer rundt 50-60, sier Kasper, som innser at tiltaket vil skape konflikter:

- Men det er alltid en konflikt rundt dette. FIS er ikke til for å hindre utøvere i å delta. Vi må finne en løsning, og det sannsynlige er å styrke e-cupen økonomisk slik at utøver nummer sju og åtte kan tjene penger der også, sier Kasper.

Øl er lov

FIS-presidenten har registrert konflikten mellom Norges Skiforbund og Carlsberg om Lasse Kjus' deltakelse i reklamefilmen for øl. FIS-regelverket forbyr utøverne å reklamere for alkohol og tobakk.

- Vi forbyr at en utøver har reklame for alkohol og tobakk under rennene.

- Men hvorfor kjører da alpinistene med reklame for Carlsberg og Gösser?

- Ikke glem at øl og vin er spesielle produkter. I Tyskland er for eksempel ikke øl alkohol. Øl er et basisprodukt i kostholdet, som de sier det. Det samme gjelder vin i Italia. Så vi har ikke noen regel som totalforbyr ølreklame.

- Så for FIS' del kan gjerne Kjus delta i filmen?

- Det er ingen FIS-regel som forbyr Lasse Kjus å gjøre denne filmen. Om så var, ville halvparten av utøverne blitt disket, sier Kasper.

VIL STOPPE ØSTERRIKE: Denne mannen er uslåelig. Men nå vil det internasjonale skiforbundet prøve å stoppe Hermann Maier og Østerrikes dominans i alpinsporten.