ULYKKER: En rekke ulykker på hovedveien gjør at biler blir stående i kø. Både ambulanser og redningsmannskap har slitt med å komme fram. Foto: Thorbjørn Berg/Dagbladet
ULYKKER: En rekke ulykker på hovedveien gjør at biler blir stående i kø. Både ambulanser og redningsmannskap har slitt med å komme fram. Foto: Thorbjørn Berg/DagbladetVis mer

- Umulig å stå på beina

Ulykker, sjåfører som vil snike i køene og trailere uten kjetting fører til enorme køer på flere veier i Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det meldes om trafikkaos over store deler av Sør-Norge etter kraftig snøfall i Agder-fylkene og på Vestlandet.

- Jeg sitter i kø nordover på E18 ved Arendal, og vi har ikke beveget oss på over en time, sier Dagblad-fotograf Thorbjørn Berg, som selv er rammet av det dårlige været og kø som følge av trafikkulykker.

Også lengre vest på E69 i Rogaland var det kaos. Politiet stoppet en rekke bilister med sommerdekk, mens andre stod fast i grøfta og ventet på bergingsmannskaper.

- Bilistenes feil Politiet i Agder synes ikke været er ille, men at bilister og yrkessjåfører må ta seg sammen.

Den gamle regla om vær og klær gjelder også for dekk.

TETT: Bilene står tett i tett både nordover og sørover på E18 Vest-Agder. Foto: Thorbjørn Berg/Dagbladet
TETT: Bilene står tett i tett både nordover og sørover på E18 Vest-Agder. Foto: Thorbjørn Berg/Dagbladet Vis mer

- Været er bra, men dekkene til bilistene er feil, sier operasjonsleder Børge Steinsland til Dagbladet.

De siste seks timene har kollegene rykket til et titalls trafikkulykker, dirigert trafikk og loset fram redningsbiler til en rekke steder på Sørlandet. De siste dagene har de fleste riks- og lokalmediene omtalt værvarslene som har lovet kraftig snøvær.

- Men likevel var det altså uventet at det skulle komme snø. Både bilistene og brøytemannskapene er veldig, veldig overrasket og derfor har vi hatt det totale kaos fra Risør til Tvedestrand. Det skyldes en ting, dårlig og feil dekk, sier Steinsland.

Se Vegvesenets meldinger for fjellovergangene

LANGER UT MOT SJÅFØRENE: Operasjonsleder Børge Steinsland i Agder gir bilister som ikke har skiftet til vinterdekk så hatten passer. Foto: Eivind Pedersen
LANGER UT MOT SJÅFØRENE: Operasjonsleder Børge Steinsland i Agder gir bilister som ikke har skiftet til vinterdekk så hatten passer. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Et vogntog stod på tvers på Rv 32 nedenfor Toras hytte i Skien.
Flere biler hadde kjørt ut av vegen i Høgåsbakken på Notodden. Også på Meheia på E134 var det også mange som kjørte ut.
Flere biler hadde kjørt ut av vegen på Rv 36 i Hanesbakken i Skien.

Sniking Og folks oppførsel i trafikken ser ikke ut til å hjelpe.

- I tillegg til at trailere og bilister har kjørt ut, folk prøver å snike i køen. Og det hjelper aldeles ikke. Det har vart i fem-seks timer og vi tør ikke spå når det løser seg opp. Akkurat nå er det største problemet å få fram brøytemannskaper, på grunn av køene.

Også i Telemark har de hatt ulykker.

- Det er to trafikkulykker med personskader. Den ene skjedde mellom Skien og Notodden og det var så glatt at det nesten ikke mulig å stå på beina, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt til Dagbladet.

Et vogntog stod på tvers på Rv 32 nedenfor Toras hytte i Skien og flere biler kjørte ut av vegen i Høgåsbakken på Notodden. Også på Meheia på E134  og på Rv 36 i Skien var det også flere som kjørte ut.

I Sogn og Fjordane har også bergingsselskapene nok å gjøre.

- Det har heldigvis ikke vært noen større ulykker som følge av været, men det går varmt hos bergingsselskapene nå. De fleste sklir i grøfta i lav fart, sier operasjonsleder Leif Bell i Sogn og Fjordane.

Da han kjørte til jobb i dag så han selv en bil i grøfta. Han forteller at det er null grader og slapsesnø på veiene.

SNØ I OSLO: Snøflakene drysset ned over Oslo sentrum i kveld. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
SNØ I OSLO: Snøflakene drysset ned over Oslo sentrum i kveld. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Det er ekle kjørefohold nå, sier han.

Bergen sliter I bergensområdet har også snøværet skapt store problemer. Det var store forsinkelser i rushtrafikken i morges og utover dagen har det vært meldt om en rekke trafikkuhell og stengte veier, melder NTB.

Vegvesenet ber folk om å holde seg hjemme hvis ikke de har bedre fore.

- Det snør noe vanvittig i Nordhordland. I hele området er det vanskelige kjøreforhold, melder våre entreprenører. Må du ikke ut, så hold deg hjemme, oppfordrer vaktoperatør Tore Tysse i Statens vegvesen til Bergens Tidende.