«Russerlaksen» invaderer Norge:

- Umulig å stanse

I teorien kan man stanse en ny «russerlaks»-invasjon i 2021, men i praksis går det neppe, ifølge norsk ekspert, som ber myndighetene rette blikket mot 2023.

INVASJON: Slik situasjonen er nå, er det tilsvarende umulig å stanse en ny «russerlaks»-invasjon av Norge i 2021, ifølge norsk ekspert. Foto: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord
INVASJON: Slik situasjonen er nå, er det tilsvarende umulig å stanse en ny «russerlaks»-invasjon av Norge i 2021, ifølge norsk ekspert. Foto: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Den er umulig å stanse, sier Rune Muladal om den varslede «russerlaks»-invasjonen i 2021.

Han er ferskvannsbiolog og daglig leder i Naturtjenester i Nord, og frykter at «russerlaksen», pukkellaks som det egentlig heter, vil etablere seg ytterligere i Norge og gjennomføre en invasjon annethvert år.

- Sammenliknet med 2017, er antallet atskillig større i år, sier Muladal.

Det er dårlig nytt. På grunn av fiskens toårige livssyklus betyr det mest sannsynlig at den vil returnere i store antall også i 2021.

Overrumplet i 2017

Allerede i år kan det bli flere «russerlaks» enn såkalt stedegen fisk i Nord-Norge, har Muladal tidligere advart.

Da norske elver og vassdrag ble oversvømt av fisken, som egentlig er fra Stillehavet, i 2017, ble norske forskere og fiskere fullstendig overrumplet.

Fisken heter egentlig pukkellaks og har vært et ikke-uvanlig syn i Finnmark i mange år, etter at Sovjetunionen satte den ut på Kolahalvøya allerede på 1950-tallet.

Mangler ressurser

Skulle man fullt og helt fått bukt med «russerlaks»-problematikken i Norge, måtte man ha satt i gang «en massiv utfisking», forteller Muladal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer