«Russerlaksen» invaderer Norge:

- Umulig å stanse

I teorien kan man stanse en ny «russerlaks»-invasjon i 2021, men i praksis går det neppe, ifølge norsk ekspert, som ber myndighetene rette blikket mot 2023.

INVASJON: Slik situasjonen er nå, er det tilsvarende umulig å stanse en ny «russerlaks»-invasjon av Norge i 2021, ifølge norsk ekspert. Foto: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord
INVASJON: Slik situasjonen er nå, er det tilsvarende umulig å stanse en ny «russerlaks»-invasjon av Norge i 2021, ifølge norsk ekspert. Foto: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Den er umulig å stanse, sier Rune Muladal om den varslede «russerlaks»-invasjonen i 2021.

Han er ferskvannsbiolog og daglig leder i Naturtjenester i Nord, og frykter at «russerlaksen», pukkellaks som det egentlig heter, vil etablere seg ytterligere i Norge og gjennomføre en invasjon annethvert år.

- Sammenliknet med 2017, er antallet atskillig større i år, sier Muladal.

Det er dårlig nytt. På grunn av fiskens toårige livssyklus betyr det mest sannsynlig at den vil returnere i store antall også i 2021.

Overrumplet i 2017

Allerede i år kan det bli flere «russerlaks» enn såkalt stedegen fisk i Nord-Norge, har Muladal tidligere advart.

Da norske elver og vassdrag ble oversvømt av fisken, som egentlig er fra Stillehavet, i 2017, ble norske forskere og fiskere fullstendig overrumplet.

Fisken heter egentlig pukkellaks og har vært et ikke-uvanlig syn i Finnmark i mange år, etter at Sovjetunionen satte den ut på Kolahalvøya allerede på 1950-tallet.

Mangler ressurser

Skulle man fullt og helt fått bukt med «russerlaks»-problematikken i Norge, måtte man ha satt i gang «en massiv utfisking», forteller Muladal.

- Det som fungerer bra, er fiskefeller i mindre elver. Utfordringa blir i de større vassdragene, men i Russland har man fiskefeller som går over hele elvas bredder. Det er teknisk mulig, men det er vanskeligere, sier han, og legger til:

- Det krever mye ressurser i form av penger og lokal arbeidskraft, og man er ikke der i dag at man har tilgang til begge delene.

Han skryter av den frivillige innsatsen lokale foreninger, som for eksempel jeger- og fiskerforeninger, gjør, særlig i nord.

- De gjør en veldig god jobb med lokal fiskeforvaltning, men har ikke forutsetningene for å sette inn storstilte tiltak mot pukkellaks, sier Muladal.

REKORD: Sommer og høst 2017 har det vært rekordstore mengder pukkellaks i vassdrag i Norge. Størst er innslaget i Finnmark. Som et resultat av at arten har etablert seg i Barentsregionen etter utsettinger i på Kolahalvøya. Video: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord Vis mer

- Ikke løsningen

Det sa også Sør-Varanger jeger- og fiskerforening til Dagbladet mandag. På vegne av regionale myndigheter forvalter foreninga fire elver, men har bare kapasitet til å administrere to fiskefeller.

- Det er fullt mulig å sette fiskefeller i samtlige elver hvor det er definert at pukkellaksen gyter for å få kontroll, men vi makter ikke det på dugnadsbasis annethvert år, sier Rolf Kollstrøm, leder av fiskeutvalget i foreninga.

Bare i den ene fiskefella de satte opp, har de siden fredag tatt ut over 130 fisk, ifølge Øystein Hansen i samme forening. Den sjekker de flere ganger om dagen.

Fylkesmannen i Finnmark mente i 2018 at det var 12 elver i Øst-Finnmark hvor pukkellaksen gyter, og ytterligere fire elver hvor den sannsynligvis gyter.

- Det er ikke uoverkommelig, med fornuftige ressurser til å etablere nok fiskefeller og mønstre nok arbeidskraft til å håndtere dem, sier Kollstrøm.

HAISOMMER: Disse amerikanerne var ikke de eneste som hadde lyst på fisk til middag. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Etterlyser tiltak

Ferskvannsbiolog Muladal er enig med Kollstrøm i Sør-Varanger jeger- og fiskerforening.

- Hvis myndighetene mener alvor med bekymringene de har gått ut med, så må de legge beredskapsplaner for 2021, hvis ikke blir dette et gjentakende problem annethvert år, sier Muladal.

Nå venter Muladal spent på hvordan årets uttak av fisk blir, og anbefaler lokallag som er med forvaltningen om å være målrettet i sin innsats.

- Ta så mye man klarer, og fokuser særlig på steder hvor pukkellaksen gyter i samme områder som stedegen fisk, sier ferskvannsbiologen.

Han håper også på en kald vinter i 2020/2021, fordi den viktigste enkeltfaktoren for laksens overlevelse, er sjøtemperaturen når de går til sjøs.

- Vi bør håpe at temperaturen i sjøen blir kald, men prognosene er imidlertid at sjøtemperaturen vil fortsette å stige i framtida. Det er en bekymringsfull utvikling, sier Muladal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer