- Umulig å ta al-Qaida i Pakistan

Det konstaterer amerikansk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaidas baser i det nordvestlige Pakistan er nærmest umulig å innta for styrker utenfra, konstaterer amerikansk etterretning.

Verken amerikanske eller pakistanske styrker vil være i stand til å knuse al-Qaidas nærvær i området med det første, konstaterer USAs viseforsvarsminister med ansvar for etterretning, James Clapper.

Clapper orienterte onsdag forsvars- og etterretningskomiteene i Kongressen om situasjonen, og understreket hvor vanskelig og langvarig jakten på al-Qaida vil bli i de uveisomme områdene på pakistansk side av grensa mot Afghanistan.
Vil ta år
- Dette kommer til å bli en langvarig prosess. Jeg tror ikke vi kommer til å oppnå synlige resultater de kommende tre årene, sa Clapper.

- Vårt mål blir å nøytralisere, ikke eliminere, og å gjøre disse tilfluktsstedene mindre trygge for dem, sa Clapper.

- Men det er ikke bare å slippe bomber på disse målene, advarte han.


Gjentok trussel
Viseutenriksminister Nicolas Burns gjentok onsdag overfor utenrikskomiteen i Senatet at president George W. Bush om nødvendig vil beordre angrep mot al-Qaida i Pakistan.

Trusselen vakte tidligere uken sterke reaksjoner fra pakistansk hold, som også aviser amerikanernes påstander om at Osama bin Laden befinner seg i Pakistan.

- Vi kjenner ikke til at Osama bin Laden oppholder seg i Pakistan. Om noen har informasjon om det motsatte, må de gi den til oss slik at vi kan pågripe ham, sa Pakistans innenriksminister Aftab Sherpao tidligere i uka.

- Vi har gjentatt så klart vi kan at angrep på pakistansk territorium ikke er akseptabelt. En slik aksjon vil bli møtt med skarpe reaksjoner, spesielt i stammeområdene, men også i Pakistan generelt, tilføyde en talskvinne for det pakistanske utenriksdepartementet.


Fastholder 

Amerikansk etterretning fastholder påstandene om at bin Laden og al-Qaida nå opererer fra Pakistan.

- Al-Qaida er en del av Pakistan som i stor grad er utilgjengelig for pakistanske styrker og den pakistanske regjeringen. Slik har det alltid vært, sa etterretningsanalytikeren Edward Gistaro under onsdagens høring i Kongressen.

SJEKKER DE LOKALE: En paramilitær kontrollerer at lokale innbyggere ikke bærer våpen i et av områdene der grupper i kontakt med al-Qaida har bred lokal støtte. Foto: Abdullah Noor/AP
SJEKKER DE LOKALE: En paramilitær kontrollerer at lokale innbyggere ikke bærer våpen i et av områdene der grupper i kontakt med al-Qaida har bred lokal støtte. Foto: Abdullah Noor/AP Vis mer

- Det er svært vanskelig for pakistanske styrker å operere i dette området. Og det er like vanskelig for utenlandske styrker å operere der, sa Gistaro.


(NTB)