Umulig å unngå oljen

Et 3 kilometer bredt oljeflak kan nå ses fra Spanias nordvestlige kyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tjæreaktige oljeflaket er nå så nærme spanskekysten at det kan ses med kikkert og kameralinser. Ifølge Aftonbladet er det snakk om hele 11 000 tonn olje. Oljeflaket er 3 kilometer bredt.

- En katastofe

Langs kysten av Galicia venter nå spanjolene på det verste, «den svarte bølgen», som de kaller den.

Innbyggerne kan nå se at bølgene skyller oljen nærmere og nærmere land. Alle forsøk med oljeoppsamlingsskip og flytende barrierer har mislyktes. Været i området er dårlig, noe som forvansker oppryddningen.

- Det er en katastofe, sier fisker Jose Ramon Montero, 26, til AP. Han ser hjelpeløs på at familiens levebrød ødelegges.

Sent i ettermiddag drev mindre oljeflak som så ut til å ha delt seg fra det store oljeflaket rett utenfor Cabo Tourinan og videre sørover. Rike fiske- og skalldyrforekomster blir igjen ødelagt.

Da mørket falt var det uklart hvor og akkurat når det store oljeflaket ville drive på land, og hvor store skader den kommer til å forårsake denne gangen.

Den Bahamas-registrerte oljetankeren Prestige sank 13. november etter en storm. Foreløpig beregninger tyder på at skadene koster 42 millioner euro. Men denne summen vil nok tall øke.

Myndighetene mener at Prestige lakk 6000 tonn olje da den fikk en flenge i siden. Og minst like mye før den sank.

Miljøvernere mener at det har lekket ut omtrent 20 000 tonn olje av tankeren.

Rydder på spreng

I dag har seks spesialbåter samlet opp olje fra sjøen. Flere flytende barrierer er satt opp mellom kysten og oljesølet.

På land arbeider mange hundre frivillige, blant annet studenter, med å renske opp og fjerne oljen som allerede har kommet i land. De må bruke beskyttelseshansker, drakter og ansiktmasker.

Sju båter fra Frankrike, Nederland, Spania og Storbritannia har ankommet og har samlet opp omkring 3000 tonn olje fra havet.

Et norsk skip ventes snart, og Russland har tilbudt seg å sende et tilsvarende. En liten fransk ubåt ventes også. Den skal gå ned på dypet for å sjekke om det lekker fra oljetankeren.

Til tross for at myndighetene har meldt at oljen som sank med Prestige har hardnet til nede på bunnen og holder seg i oljetankeren, dukker stadig mer olje opp. Båten hadde 77 000 tonn olje i lasten.

Skipet ligger nå på 3600 meters dyp. Spor etter frisk olje har blitt funnet av franske og portugisiske rekogniseringsfly.

Fiskerne forsøker desperat å holde oljen vekk fra de vedifulle elveløpene som renner ut i Atlanteren. I «Rias Baixas», de lave elvemunningene, knytter de plastikk-laken rundt nedsunkne muslingbur og bekymrer seg for hvor lang tid det vil ta før de kan begynne å høste østers og hjerteskjell igjen, nå som de blir forurenset av oljen.

Myndighetene planlegger å saksøke skipets eier og forsikringsselskapet.

<B>HUNDREVIS AV FRIVILLIGE:</B> Forsøker å rydde spanske strender.
<B>FLYTEBARRIERER:</B> Mannskapet forsøker å begrense skadene så godt de kan. Men været gjør det vanskelig.
VENTER PÅ 11 000 TONN:</B> Et stort oljeflak kan nå ses fra spanskekysten.