MILLIARDÆRBOLIG: Einar Aas har holdt seg borte fra media i en årrekke. Her er kraftmeglerens bolig i Grimstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MILLIARDÆRBOLIG: Einar Aas har holdt seg borte fra media i en årrekke. Her er kraftmeglerens bolig i Grimstad. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Einar Aas:

- Umulig å vite hvor Aas' kraftmilliard har tatt veien

Noen kan ha tjent store penger på kraftspekulantens risikospill. Men hvem som sitter igjen med gevinsten, vil man ifølge eksperter trolig aldri få vite.

Med store bokstaver og et bilde av en tilsynelatende helt vanlig mann i 30-åra, slår Agderposten opp «Slik tjente han sin kraftmilliard» på avisas forside 16. oktober i 2008. Mannens navn er Einar Aas. I avisa kan leserne fordype seg i det som omtales som kraftmegler-eventyret. Nesten på dagen ti år senere, har eventyret fått en brå slutt.

I forrige uke ble det klart at Aas hadde gjennomført feilslått gambling på prisdifferansen mellom nordiske og tyske kraftpriser. Etter en årrekke med stor økonomisk suksess, var tapet på godt over én milliard kroner.

Når noen taper, er det som regel alltid noen andre som vinner. Spørsmålet er bare hvem som har tjent store penger på den norske krafttraderens spill med enorme summer som innsats.

- Noen har tjent tilsvarende

- Det er et godt spørsmål. Det enkle svaret, er at de som har satset motsatt av Aas vil sitte igjen med en gevinst. Når det er så store summer på så kort tid, så er det trolig noen som har tjent tilsvarende, forklarer kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy.

Han har fulgt kraftmarkedet tett siden 2000. Til tross for dyptgående kjennskap til mange av aktørene, er det ifølge Brottemsmo enkelte opplysninger som nærmest er umulig å få ut. Nettopp hvem som tjener penger på Aas' økonomiske stortap, er en av dem.

- Det går mange rykter, men i utgangspunktet vil man aldri få den informasjonen, med mindre vedkommende selv går ut med det. Inntil videre er det umulig å vite hvor Aas' kraftmilliard har tatt veien. Det spesielle med dette markedet, er at det ikke er noen enkel måte å finne ut hvem som har tjent på dette. Det kan dukke opp i årsrapporter, som en gevinst på finansielle handler. Men det krever at opplysningene er veldig spesifiserte, sier kraftanalytikeren.

Ryktene går

Og det har ikke stått på ryktene, etter at Aas' kraftsmell ble kjent. Tidligere denne uka verserte det teorier om at det tyske selskapet Uniper sto bak oppkjøpet av sørlendingens portefølje. I går var selskapet selv ute og avkreftet påstandene.

- Vi ser nå at spekulasjonenes omfang øker i media. Vi vil derfor påpeke at vi ikke har tatt over den porteføljen, sa talsmann i selskapet, Roger Strandahl, til bransjenettstedet Montel.

«Milliardkronersspørsmålet»

Sjefsanalytiker i selskapet Wattsight, Tor Reier Lilleholt, forteller til Dagbladet at han selv bor i samme nabolag som Aas i Grimstad. I likhet med Brottemsmo, sier Lilleholt at ingen vet hvor det nå har blitt av pengene Aas har tapt. Han ønsker ikke å kommentere kraftmeglerens økonomiske situasjon, men prøver likevel å tegne et bilde av hvor pengene kan ha tatt veien.

- Det kan like gjerne være små som store aktører som har tjent på dette. Flere aktører kan ha satset motsatt av Aas, men hvem som har vunnet på dette, gjenstår å se. Man snakker her ikke bare om tusenkronersspørsmålet, men faktisk «milliardkronersspørsmålet», sier Lilleholt.

Årsaken til at informasjonen om transaksjonen holdes så tett til brystet, er ifølge analytikeren at man ikke ønsker å dele informasjon om markedet som kan bli brukt mot deg. Informasjonen kan i tillegg være markedssensitiv. Deler man denne, risikerer man å bli straffet og i neste omgang måtte avstå fra videre handel i en periode.

- Vanvittig turbulent

Selv tror Lilleholt at det i kraftbransjen er knyttet størst interesse til hvilken aktør som tok over porteføljen til Aas da denne ble stengt ned. Hvor mye den eller de som tar over faktisk tjener, er mer usikkert, mener han.

- En eventuell rabatt fra Nasdaq for å tørre å ta over porteføljen, kan være en gevinst. Men det er avhengig av situasjonen i markedet når Aas' portefølje skal overtas. Markedet er vanvittig turbulent for tida, så det er ingen garanti for at man sitter igjen med en gevinst, understreker Lilleholt.