KREVENDE VALG: Knut Arild Hareide lanserte i dag boka som han håper vil bidra inn i diskusjonen om Krfs verdier og politiske prosjekt. Mer krevende blir valget av samarbeidsstrategi. Hareide skal si mer om dette til sitt landsstyre fredag, men hvor tydelig hans råd vil være, er uklart.Oslo 20180925. KrFs partileder Knut Arild Hareide lanserte sin bok «Det som betyr noe: Et KrF for vår tid» på Aschehoug Forlag tirsdag. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KREVENDE VALG: Knut Arild Hareide lanserte i dag boka som han håper vil bidra inn i diskusjonen om Krfs verdier og politiske prosjekt. Mer krevende blir valget av samarbeidsstrategi. Hareide skal si mer om dette til sitt landsstyre fredag, men hvor tydelig hans råd vil være, er uklart.Oslo 20180925. KrFs partileder Knut Arild Hareide lanserte sin bok «Det som betyr noe: Et KrF for vår tid» på Aschehoug Forlag tirsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Hareides valg

- Umulig for Hareide å regjere med Frp

Knut Arild Hareides bok er som et kabinettsspørsmål, mener tidligere Vårt Land-redaktør.

KrF-leder Knut Arild Hareide skal fredag gi et råd til sitt landsstyre om samarbeidsstrategi for å få politisk gjennomslag.

På pressekonferansen i dag, da boka «Det som betyr noe» ble lansert, vred Hareide seg unna alle spørsmål om KrF vil gå inn i regjering med Frp eller søke mot venstresida.

Men slik Hareide definerer kristne verdier og et kristendemokratisk prosjekt i boka, er det knapt mulig å se for seg at KrF skulle gå inn i regjeringen.

KABINETTSPØRSMÅ: Tidligere Vårt Land-redaktør, nå kommentator i Morgenbladet, Åshild Mathisen, mener Knut Arild Hareides bok kan leses som et kabinettspørsmål til partiet. Foto: Privat
KABINETTSPØRSMÅ: Tidligere Vårt Land-redaktør, nå kommentator i Morgenbladet, Åshild Mathisen, mener Knut Arild Hareides bok kan leses som et kabinettspørsmål til partiet. Foto: Privat Vis mer

Tidligere Vårt Land-redaktør og tidligere politisk rådgiver for Jon Lilletun, Åshild Mathisen, mener boka kan leses som et slags kabinettsspørsmål fra Hareides side

- Ut fra det Knut Arild Hareide skriver i boka, blir det helt tydelig at han ikke kan sitte i regjering med Frp. Enten han vil eller ikke, er det et slags kabinettsspørsmål. Det ser man når man leser boka. Når Hareide sier at han er høyst motivert for alle alternativer, så stemmer ikke det. Fordi han vektlegger så tydelig at det er umulig for KrF å gå i regjering med Frp, sier Mathisen til Dagbladet.

- For stor kamel

Hun mener det Hareide skriver om venstresida, ikke er veldig nytt.

- Han har sagt det hele tida, bare at nå tydeliggjøres den røde tråden, sier Mathisen.

Hun mener kamelen blir for stor å svelge for Hareide hvis landsstyret velger å gå inn i Solberg-regjeringen.

- Hareide har vært partileder gjennom en utfordrende tid, der han i 2017 gjorde en dårlig valgkamp, som han selv sier. Han kommer ikke til å true seg til å sitte som leder. Nå er det briste eller bære.

- I dag har han lagt et ideologisk grunnlag, under landsstyremøtet fredag vil det tydeliggjøres ytterligere. Han har interesse både som partileder i KrF og for sitt ettermæle, å peke ut en retning. Så får partiet ta det eller ikke ta det, sier Mathisen.

Under dagens pressekonferanse sa Knut Arild Hareide at han er klar til å fortsette som partileder, uansett hva landsstyret bestemmer seg for den andre helga i november. Det tror ikke Åshild Mathisen noe på.

- Nei, det er briste eller bære, sier Mathisen.

- Mest glad er nok Sylvi

En annen tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes advarer mot å tolke for sterkt:

- Hareide skriver tydelig om hva som er KrFs program, og slik etablerer han et handlingsrom for retningsvalget i regjeringsspørsmålet. Den som er mest glad for boka, er nok Sylvi Listhaug. Med sin bok skaper Hareide et enormt rom for henne, som hun vil vite å utnytte når Frp fortsatt vil fri til velgere som tidligere var KrFs grunnfjell.

- Men etter det Hareide skriver i boka, tror du det er mulig for han å gå inn i regjering med Frp?

- I så fall vil det skje med stor ulyst, og eventuelt for å redde partiet, men Hareide kan kjenne seg tvunget. KrF er i en situasjon som skriker etter bevegelse, og det er mange retninger som peker seg ut som mulige.

- Hvis Hareide skulle velge regjeringssamarbeid med Frp, ville han bryte med tradisjonen fra tradisjonen fra folk som Jon Lilletun, Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland?

- Han hører mye på de gamle nestorene i partiet, og kjenner godt til aggresjonen Bondevik hadde mot Frp. Bondevik og Svarstad Haugland er tydelig merket av hvordan de opplevde virkningene av samarbeidet med Høyre i regjering. Det gnager partiet fortsatt. Men boka er først og fremst en ideologisk bok. Den har en klar front mot det Frp og Sylvi Listhaug står for i politikken. Denne polariseringen er det nok Frp som kaprer flest velgere på, mener Simonnes.