Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Umulig» for Netanyahu som utskriver nyvalg

Det blir nyvalg i Israel 17. mars. Statsminister Benjamin Netanyahu vil oppløse Knesset etter full splid i hans regjering som gjorde det «umulig å lede en stat».

SPLID: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, har sparket to statsråder og vil utskrive nyvalg i håp om å slippe å måtte ha hensyn til partier til venstre for hans eget Likud. Valgkampen er i ganmg mer en to år før planen. Foto: AP /Scanpix / Gali Tibbon
SPLID: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, har sparket to statsråder og vil utskrive nyvalg i håp om å slippe å måtte ha hensyn til partier til venstre for hans eget Likud. Valgkampen er i ganmg mer en to år før planen. Foto: AP /Scanpix / Gali Tibbon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste valg til Israels nasjonalforsamling skulle ha funnet sted i 2017. Men statsminister Benjamin Netanyahu klarer ikke å holde sine statsråder samlet om politikken. Det mest betente spørsmålet er forslaget om å endre en grunnleggende lov - Israel har ingen grunnlov - som vil gjøre landet til en jødisk nasjonalstat. I tillegg er de uenige om statsbudsjettet for 2015, utvidelse av jødiske bosettinger på palestinsk område og forhandlingene med palestinerne.

Sparket
- Statsministeren planlegger å oppløse regjeringen så fort som mulig og gå til folket for å få et klart mandat til å lede Israel, het det i en uttalelse fra kontoret hans tirsdag kveld.

Netanyahu har i det samme sparket finansminister Yair Lapid og justisminister Tzipi Livni. De to har vært sterkt imot forslaget om å gjøre landet til en jødisk nasjonalstat, som motstanderne sier ville være enda et diskriminerende tiltak mot landets palestinske mindretall. I dag er Israel definert som en demokratisk og jødisk stat.

Indre opposisjon
Livni har også ledet fredsforhandlingene med palestinerne, og hun har møtt den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, i strid med statsministerens ønske. Med Israel i valgkamp er det enda mer umulig å få disse forhandlingene i gang igjen.

- De siste ukene, helt fram til i dag, har ministrene Lapid og Livni angrepet regjeringa som jeg leder. Jeg vil ikke lenger tolerere en opposisjon på innsida av regjeringa, sier Netanyahu videre.

Yair Lapid leder partiet Yesh Atid på indre venstre. Livni leder mellompartiet Hatnuah. Disse to av de tre regjeringspartiene har 25 av de 68 setene i Knesset som utgjør regjeringsgrunnlaget. Knesset har i alt 120 seter.

Høyre og ytre høyre
På en pressekonferanse som ble overført i fjernsyn snakket Netanyahu rett til velgerne:

- Jeg vender meg til dere, borgere av Israel,  denne kvelden, fordi under de nåværende omstendighetene, fra innsida av regjeringa, er det umulig å lede en stat, sa han, tydeligvis allerede i gang med valgkampen.
 
Meningsmålinger tyder på en framgang for Netanyahus parti, Likud, i valget. Politiske iakttakere tror Netanyahu ønsker å slippe å samarbeide med partier til venstre for Likud. Det peker mot et samarbeid mellom høyre og ytre høyre etter valget, dersom det går som han håper, og med støtte fra de ultra-ortodokse partiene. Disse siste partiene samarbeider med partier både på høyre og venstre side, så lenge de får beholde sine religiøse privilegier.

Peres advarer
Tidligere president, tidligere statsminister og tidligere statsråd på mange taburetter, Shimon Peres, er en av de sterkeste kritikerne av lovforslaget om å gjøre Israel til en jødisk nasjonalstat.

- Til min store skrekk ser jeg nå at det dannes sprekker som truer med å splitte nasjonen, sa Peres under enn minnemarkering for landets første president David Ben Gurion nylig.

- Denne loven vil ikke gi oss den freden vi behøver for å sikre at Israel også i framtida forblir en jødisk og demokratisk stat, fortsatte Peres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling