Baneheia-saken

- Umulig ikke å reise sak

En rettssak mot Jan Helge Andersen er uunngåelig, mener Viggo Kristiansens forsvarer.

DRAPSSIKTET: Jan Helge Andersen (41) er siktet for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) i 2000. Foto: Privat
DRAPSSIKTET: Jan Helge Andersen (41) er siktet for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) i 2000. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I og med at Viggo Kristiansen (43) nå i praksis er frikjent for voldtekt og drap på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i 2000, står hans tidligere bestevenn og meddømte Jan Helge Andersen (41) igjen som den eneste aktuelle mistenkte i saken.

Andersen ble dømt for drap på Sørstrønen og medvirkning til seksuelle overgrep mot begge jentene - men ble frikjent for drapet på Paulsen. Etter frikjennelsen av Kristiansen har man dermed ingen dømt gjerningsmann for drapet på Paulsen.

FRIFINNELSE: Reaksjonene er mange etter at riksadvokaten ba om at Viggo Kristiansen frifinnes for drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i 2000. Reporter: Amalie Bernhus Årtun Vis mer

Det er flere ulike scenarioer for Andersen, som er under ny etterforskning for drapet på Paulsen og på nyåret formelt ble siktet for dette:

  • Etterforskningen kan munne ut i en tiltale og påfølgende rettssak, hvor Andersen kan bli dømt eller frifunnet for drapet.
  • Påtalemyndigheten kan etter etterforskningen konstatere at Andersen begikk drapet, men unnlate å ta ut tiltale, slik at det ikke blir noen rettssak - såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse. Blant annet det faktum at Andersen har sonet en dom på 19 års fengsel og ikke kan bli idømt særlig mer straff, kan tale for et slikt utfall. 41-åringen må imidlertid samtykke til å påberope seg skyld dersom dette skal være aktuelt.
  • Saken blir henlagt på bevisets stilling, det vil si at etterforskningen ikke avdekker bevis som «utover enhver rimelig tvil» peker ut Andersen som gjerningsmann.
KRISTIANSENS ADVOKAT: Arvid Sjødin representerer Viggo Kristiansen, som fredag i praksis ble frikjent for Baneheia-drapene. Her på «kunngjøringsvake» på Hotel Bristol i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRISTIANSENS ADVOKAT: Arvid Sjødin representerer Viggo Kristiansen, som fredag i praksis ble frikjent for Baneheia-drapene. Her på «kunngjøringsvake» på Hotel Bristol i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Uenige

Jan Helge Andersens forsvarer Svein Holden uttalte til TV 2 i går at han ikke forventer noen ny rettssak mot klienten. Tvert imot mener han at siktelsen vil bli henlagt fordi det ifølge ham ikke fins tilstrekkelige bevis for å dømme ham.

Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin deler ikke Holdens oppfatning. Han mener tvert imot at Andersen kan forvente seg full straffeforfølgelse med rettssak.

- Jeg tror ikke det fins andre muligheter enn å reise sak - jeg mener det er umulig ikke å gjøre det. Det eneste riktige er å la retten avgjøre spørsmålet, sier Sjødin til Dagbladet.

Advokaten anser det som svært usannsynlig at saken blir henlagt på bevisets stilling.

- Å henlegge uten rettssak tror jeg ikke vil være det riktige å gjøre. Blant annet vil det stride mot folks rettsfølelse; det må komme en avslutning, sier Sjødin.

Anmelder og saksøker

Han varslet i helga at Viggo Kristiansen akter å anmelde sin tidligere venn for falsk forklaring. I tillegg vil 43-åringen kreve erstatning, ettersom han trekker forbindelse mellom Andersens forklaring og sine nærmere 21 år bak murene.

STOR ERSTATNING: Advokat og leder for forsvarergruppa i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, tror Viggo Kristiansen kan vente seg en stor erstatningssum. Reporter/video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Anmeldelsen og erstatningskravet vil trolig komme i tilknytning til rettsmøtet om frifinnelse, sier Sjødin i dag.

Rettsmøtet hvor Viggo Kristiansen formelt skal frifinnes av Borgarting lagmannsrett, er ikke berammet ennå. Sjødin hadde i går kontakt med påtalemyndigheten og retten for å diskutere det praktiske rundt dette.

- Det går ikke så fort. Vi skal ordne oss praktisk hver for oss, og så komme sammen, forklarer advokaten.

TROR PÅ HENLEGGELSE: Jan Helge Andersens forsvarer Svein Holden har ingen tro på at klienten ender i retten. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TROR PÅ HENLEGGELSE: Jan Helge Andersens forsvarer Svein Holden har ingen tro på at klienten ender i retten. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Jan Helge Andersens forsvarer, advokat Svein Holden, ønsker ikke å kommentere Sjødins utspill, utover det han tidligere har sagt om sine forventninger til saken.

- Etter min vurdering gir ikke bevisene i saken grunnlag for å konstatere utover rimelig tvil at Jan Helge Andersen er skyldig i drapet og falsk forklaring. Jeg forventer derfor at siktelsen mot ham henlegges på bevisets stilling, sier han til Dagbladet i dag.

Delte meninger

Marius Dietrichson, leder for Advokatforeningens forsvarergruppe, uttalte til Dagbladet før helga at «det framstår som helt utenkelig» at straffeforfølgelsen av Andersen ikke går i domssporet i og med en frifinnelse av Kristiansen.

- Drap er generalforbrytelsen. Samfunnet, rettsordenen og de pårørende har behov og krav på et oppgjør med rett gjerningsmann. Her kan man ikke unnlate å sette i gang en prosess som ender i dom, dersom etterforskningen viser at han likevel er skyldig, sa Dietrichson.

Advokat John Christian Elden uttalte derimot ved samme anledning at han ikke tror Andersen-saken ender i retten.

- Det blir henleggelse på bevisets stilling, tenker jeg - de kan verken bevise det ene eller det andre. Det blir som i flertallet av voldtektssakene, der både anklagen og motanklagen om falsk anklage henlegges, sa Elden til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer