Umulig jobb for Norge?

Den internasjonale fredsobservasjonen i Kosovo kan bli umulig å gjennomføre. - Hvis blodsutgytelsene og volden trappes opp, må OSSE revurdere sin aktivitet i Kosovo, sier Polens utenriksminister Bronislaw Geremek i en pressemelding. Se leder side 3

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRIG: En såret kosovoalbansk soldat tas hånd om av kamerater. Kampene truer det internasjonale fredsarbeidet i provinsen. Norge overtar ansvaret for operasjonen om fem dager.

Polen leder Organisasjonen for samarbeid og sikkerhets, OSSEs, arbeid ut året. 1. januar tar Norge over ansvaret for de internasjonale fredsobservatørene, som etter planen skal være 2000 i tallet.

Oppgaven er den største utenrikspolitiske jobben Norge har tatt på seg. Og det er et delikat tidspunkt for den polske utenriksministeren å antyde at hele fredsoperasjonen kan være dødfødt.
Minst 16 mennesker er drept de siste dagene. Kampene nord for provinshovedstaden Pristina raste også i går.

Ingen løsning

- Situasjonen er alvorlig, og det kan få betydning for vurderingen av observatørenes sikkerhet, sier utenriksminister Knut Vollebæk til NTB.

- Det er for tidlig å si hvordan vi vil takle den meget vanskelige situasjonen som nå er i Kosovo, sier pressetalsmann Ingvar Havnen i UD.
Han avviser antydninger om at den store norske fredsinnsatsen kan være over før den har begynt.

- Det er ingen tvil om at fredsobservatørenes tilstedeværelse i Kosovo har hatt en effekt. Vi kunne risikert at situasjonen hadde vært enda verre enn den er, sier Havnen.

Uten våpen

Observatørene er ubevæpnet. Deres eneste skjold er en unnsetningsstyrke av NATO-soldater plassert i Makedonia. Soldatene er bare ti minutters helikoptertur unna, men å krysse grensen til Jugoslavia er meget risikabelt. President Slobodan Milosevic har uttalt at en unnsetningsaksjon vil bli oppfattet som en fiendtlig handling.

Observatørene skulle overvåke at serbiske myndigheter overholder avtalen de inngikk med USAs spesialutsending Richard Holbrooke i oktober. UCK-geriljaen lovte også å overholde våpenhvilen. Men den siste uka har det funnet sted en rekke blodige sammenstøt som fortsatte i går.

- Stikk i strid med oktober-avtalen og forpliktelsene har serbiske styrker gått inn igjen i Kosovo og gjenopptatt undertrykkende aksjoner, sa Geremek.
- Samtidig har væpnede grupper av kosovoalbanere begått terrorhandlinger, fortsatte han, og overdrev ikke.

Geremek minnet om at forutsetningen for OSSE-observatørenes arbeid var at serbiske styrker ble holdt i sjakk, og at geriljaen ville holde seg i ro. Begge disse forutsetninger ser nå ut til å svikte.
Amerikanske diplomater sier at det har foregått en serbisk styrkeoppbygging forut for disse sammenstøtene. Sikkerhetsstyrker som president Slobodan Milosevic lovte å trekke ut, er nå på plass igjen.