Umulig kjærlighet

Noen romaner er så sjenerøse at det er fristende å la dem anmelde seg selv - trykke helsider med bare sitater. Tyrkeren Ahmet Altans «Farlige eventyr» er en slik bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Som alle romanforfattere er også jeg en kaldblodig morder,» sier hovedpersonen i Altans roman. Og forfatteren og journalisten Ahmet Altan (1950) er da også et uromoment i sitt hjemland Tyrkia. Han fikk sparken som avisredaktør på grunn av kritiske artikler, og romanene hans anklages bl.a. for å være pornografiske. Hans forrige roman, «Ensomhetens private historie», vakte oppsikt da den kom og ble utgitt i Vita-serien i 1996.

Katalog

Ensomhet er tema også i «Farlige eventyr». Hovedpersonen her er tidligere forfatter, nå ansatt i et byrå der han katalogiserer mordene som hver dag begås i Tyrkia. Han deler dem inn i tre kategorier; begått for penger, av kjærlighet eller av ren sadistisk glede.

Det er selve mordhandlingen som opptar ham, idet han er overbevist om at det er en likhet mellom den, skrivehandlingen og elskovsakten, eller som han skriver, «idet du gjorde den siste bevegelsen, stakk kniven inn, (...)».

Sitt eget jeg

Og det er sitt eget jeg hovedpersonen her egentlig søker, eller snarere et fellestrekk mellom de mange menneskene han kaller sitt jeg. En av dem er den «skamløse» forfatteren som han konfronteres med når han oppsøkes av tjueårige Berrin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer