Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Umulig med våpenhvile nå

Dagbladet møtte Hamas' åndelige leder Ahmad Yassin i Gaza i går. Han avviser en våpenhvile på det sterkeste. I stedet lover han flere hevnaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvile med Hamas, meldte CNN i går kveld. Men overfor Dagbladet avviser Hamas-leder Ahmad Yassin at noen våpenhvile er klar.

GAZA (Dagbladet): CNN meldte i går at de palestinske gruppene Hamas, Al Aqsa-brigaden og Islamsk jihad har gått med på en tre måneders våpenhvile.

Det stemmer overhodet ikke med uttalelsene Hamas' markante leder Yassin gir Dagbladet:

- Under den nåværende situasjonen kan vi umulig vurdere en våpenhvile. Så lenge Israel fortsetter å drepe barn, kvinner, Hamas-ledere... Så lenge de arresterer palestinere, kan vi ikke inngå våpenhvile, sier han.

Seinest i går forsøkte Israel å drepe Hamas-medlemmet Mohammed Abu Siam i et luftangrep. Han unnslapp i live, men minst to uskyldige palestinere nær bilen til Abu Siam mistet livet. Lørdag drepte Israel den militante Hamas-lederen Abdullah Qawasmeh, og tirsdag arresterte israelerne mer enn 130 personer som de mistenker har Hamas-tilknytning, i Hebron.

Trolig hevnaksjon

- Amerikanerne presser dere. Det gjør også palestinske myndigheter, EU, FN og en rekke av de arabiske statene. Er dere ikke presset så hardt at dere må vurdere en våpenhvile?

- Alle angrepene på Hamas har bare gjort oss sterkere. Beviset på det er da de forsøkte å drepe Hamas-lederen Abdel Aziz Rantisi. Da måtte fienden betale prisen. Og etter henrettelsen av Qawasmeh må Israel forvente det samme svaret, sier Yassin.

Etter angrepet på Rantisi tok Hamas ansvaret for en selvmordsaksjon på en buss i Jerusalem. 17 israelere mistet livet.

Hvis vi skal tro Yassin - som vanligvis ikke snakker i store ord - er en hevnaksjon mer nærliggende enn en våpenhvile akkurat nå. Både Rantisi og Mohammed Al Hindi, talsmann for Islamsk jihad, avviser også at Hamas har inngått noen våpenhvile.

- Bare spekulasjoner

CNNs kilder er palestinske tjenestemenn som i lengre tid har forsøkt å inngå våpenhvile med de militante gruppene. Om innholdet i meldingene rundt en våpenhvile sier Yassin:

- Dette er bare spekulasjoner. Og alt er fra israelske kilder. Hvis forholdene endres til det bedre, kan vi studere et mulig våpenhvileforslag. Men Hamas kan ikke tenke på en våpenhvile i lys av de daglige overgrepene.

- Men de palestinske myndighetene mener USA er nødt til å være en aktiv part for at det skal bli fred i Midtøsten. Og USA vil be palestinske myndigheter om å avvæpne Hamas. Vil dere akseptere det?

- USA har sett på Hamas som en fiende i lang tid. De er fullstendig partiske i forhold til Israel. Hamas vil ikke tillate noen konflikt mellom palestinerne. Det palestinske folket vil vokte den væpnede motstanden, sier Yassin.

Ingen dialog

- Er det mulig med fred mellom palestinerne og israelerne så lenge Ariel Sharon styrer Israel?

- Vi har ikke noen dialog med den israelske siden. Og på angrepene fra Israel vil vi svare med samme språk. Når vi diskuterer våpenhvile, diskuterer vi ikke dette med israelerne. Vi diskuterer en våpenhvile med palestinske myndigheter for å beholde samholdet oss palestinere imellom, sier Yassin stillferdig.

- Hvordan er det å være leder for en organisasjon som omtrent hele verden ser på som en terrororganisasjon?

- Jeg føler ikke noe, for vi har retten på vår side. Verden ser på oss i et svart perspektiv. Men hvis de ser lenger enn dette bildet, vil de se hva vi virkelig representerer. Vi vil oppdra våre barn til et liv med håp og frihet. Som resten av verden, sier Ahmad Yassin.

IKKE OPTIMIST: Hamas' åndelige leder Ahmad Yassin i Gaza ser ikke lyst på noen fredelig løsning i Midtøsten. En våpenhvile tror han er umulig. - Det er ikke mulig å kaste våpnene og la dem være igjen hos fienden, sier han. <P>